Zdravé recepty, které před Vánoci potřebujete jako sůl. Tělo vám poděkuje

Obliba dýňové polévky každým rokem vzrůstá, není se čemu divit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Co si budeme povídat, některým z nás je možná při pomyšlení na vánoční svátky a oslavy nového roku už dnes tak trochu těžko. Opět zatížíme organismus množstvím pochoutek, které jen těžko trávíme. Je tedy vhodný čas na to tělo připravit a udělat si "prostor".

Pokud se chystáte odlehčit jídelníček, toto vám určitě pomůže. Mražené ovoce se hodí do rychlých smoothies, které jsou nabité vitamíny. Zeleninové směsi zase oceníte při přípravě polévek a do základů omáček. Začít můžete receptem na višňovo–kokosové smoothie. 

Co na višňovo-kokosové smoothie?

1 balení Višně odpeckované 450 g
½ šálku bílého jogurtu
½ šálku kokosového mléka
100 ml vody

Jak na to?
Višně nechte lehce rozmrznout. Rozmixujte všechny ingredience a podávejte. Hustotu smoothie ovlivňujete poměry tekutin. Pokud byste tedy před tekutým koktejlem dali raději přednost zmrzlině, vodu vůbec nemusíte přidávat. Příště můžete místo višní vyzkoušet třeba jahody nebo maliny, místo kokosového mléka třeba mandlové či rýžové. Fantazii se meze nekladou!

Co na smoothie z řepy?

1 malá červená řepa
1/2 banánu
1 až 2 centimetry kořene zázvoru
1/2 hrnku vody

Jak na to?
Červenou řepu, banán i zázvor oloupeme, nakrájíme na menší kousky a společně s vodou vložíme do mixéru, kde vše pořádně rozmixujeme. Mixujte trochu déle, než jste běžně zvyklí, protože řepa i zázvor jsou poměrně tvrdé a chvíli trvá, než je smoothie maker pořádně zpracuje.

Co na špenátové smoothie?

hrst baby špenátu
1 banán
1 pomeranč nebo kiwi
slunečnicová semínka

Jak na to?
Špenát opláchněte pod teplou tekoucí vodou a vložte do smoothie makeru. Dál přidejte banán a pomeranč (můžete nahradit kiwi). Dolijte vodou a přisypte slunečnicová semínka. Vše rozmixujte do hladka.

Na oběd nebo večeři vyzkoušejte různé druhy polévek. Se zeleninovou směsí ušetříte namáhavé krájení a čištění dýně, takže to bude doslova rychlovka. S čerstvými surovinami máte zase přinejmenším lepší pocit. 

Co na dýňovou polévku?

1 balení dýně hokaido 450 g
1 cibuli
1 mrkev
1 zeleninový bujón
sůl
pepř
olivový olej
80 g másla
½ lžičky kari

Jak na to?
V hrnci osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku. Poté přidejte na kostky nakrájenou mrkev a dýni. Vše orestujte, osolte, přidejte vodu s bujónem a vařte asi 15 minut. Až zelenina změkne, polévku rozmixujte a přidejte kari. Dochuťte solí, pepřem a nechte povařit poslední 3 minuty. Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou, dýňovými semínky a kapkou dýňového nebo olivového oleje. 

Co na cuketovou polévku?

400 g očištěné cukety
600 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 cibuli
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku libečku
sůl
petržel nebo pažitku na ozdobení

Jak na to?
Cibuli nakrájejte a osmahněte na oleji. K cibuli přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu. Mezitím cuketu nakrájejte na kostičky. Pak ji vložte do vroucí vody (cuketa sama vody dost pustí, proto se nejprve může zdát, že vody je v receptu uvedeno málo). Vařte asi 10 minut, poté přidejte libeček a kmín a osolte. Polévku rozmixujte do hladka. Podávávejte ozdobené pažitkou či petrželkou.

Co na mrkvovou polévku?

½ kg nakrájené mrkve
sůl
pepř
kari
pokrájenou cibulku a pórek
vývar
dýňová semínka
olej nebo máslo

Jak na to?
Nejprve orestujte nakrájenou cibulku. Použít můžete buď máslo nebo vhodný olej, například řepkový. Na cibulku přidejte mrkev a pórek, zalijte vývarem a přidejte koření. Vařte, dokud není mrkev měkká. Směs rozmixujte celou (vznikne nám tak hladký krém), nebo jen část. Právě nerozmixovanou část můžete do rozmixované vrátit zpět a vznikne řidší krém s kousky. Záleží na tom, jaký výsledek chcete mít. Můžete ozdobit kousky mrkve, kterou jste si nechali stranou, nebo zdobit nemusíte.