Tip na víkend: Plavba na lodi, zvukové pexeso a ptačí slavnosti

Naučte se poznávat různé druhy ptáků
 

Už víte, kam půjdete o víkendu? Sobota přeje dětem, hrajte zvukové nebo hmatové pexeso. Nebo se vydejte na exkurze ptáků, konečně se je naučíte rozeznat. A v neděli zachraňte život rybičkám.

Jestli máte rádi ptáky, tuhle sobotu si zaručeně užijete. Můžete si totiž vybírat z ptačích exkurzí. Co takhle Ptačí slavnosti v Hrachově u Sedlčan? Jde o komentovaný odchyt ptactva a jejich následné vypuštění. Zabaví se i děti, připravena je pro ně naučná stezka s ptačí tematikou. Nebo se můžete přijít podívat na Ptačí exkurzi kolem Špičáku. Průvodcem vám bude ptačí odborník RNDr. Martin Strnad, exkurze zde potrvá cca 3 hodiny, součástí bude ukázka odchycených ptáků. Nezapomeňte dalekohled!

Vyhledejte si kulturní a sportovní akce u vás a v okolí v našem inteligentním vyhledávači. Konají se festivaly, koncerty, divadla...

Sobota přeje také dětským dnům, takže byste rozhodně neměli zůstávat s dětmi doma. Čeká na ně třeba Den dětí na hradě Červený Újezd. Mohou si zde zahrát hradní špejling, zvukové nebo hmatové pexeso, soutěžit ve skákání v pytlích, v chůzi na chůdách a další hry. Velmi zajímavý je také Lánský den plný her, kde budou nejrůznější dílny (korálky, origami, střílení z luku), závody autíček, ukázka modelů lodí na rybníku, jízda na ponících a dokonce i tombola.

Královský průvod na Karlštejn bude letos velký! Připojil se i Beroun, Tetín a Srbsko.

Jestliže jsou vaše děťátka otrlejší, vezměte je na Atletický čtyřboj pro děti, který proběhne na Kladně. Závody budou za každého počasí, i když budou padat kroupy jako vloni. Zaujmout vás může také Banánový turnaj pro děti, jde o hravý turnaj pro děti od 5 let do 18 let, skupinky mohou být v doprovodu rodičů. Nejlepší hráči dostanou diplomy a vítězové medaile. 

 

Toužíte spíše po klidu a romantice? Co takhle výletní plavby lodí v rámci dnů Kralup, které trvají hodinku a lodě vyplouvají z loděnice Kotva. Můžete se těšit na nezapomenutelnou plavbu kdykoliv od počátku června. 

Když už jsme u té vody, v neděli se můžete připojit k čištění vody v Malvaňáku. Co tam budete dělat? Napřed se vypustí první menší nádrž, hasiči odčerpají vodu. Vy pak můžete pomáhat za pomocí podběráků vylovit ryby a přemístit je do větší nádrže. Přijďte pomoci, nebo se jen podívat. Po uskutečnění výlovu budou probíhat odborné práce, které povedou k čisté velké nádrže Malvaňáku, kde se o prázdninách můžete koupat! 

 

Co takhle trocha kultury? Zajděte do Mníšku pod Brdy, kde se v neděli koná Vernisáž obrazů Jitky Hrubé, malířky, která maluje olejomalbou. "Byla bych ráda, kdyby vás stejně jako mě zaujala harmonie a krása přírody, pohoda a dobrá nálada, kterou mají obrazy vytvářet a přenášet na všechny, kdo se na ně budou dívat," říká Jitka Hrubá.