Tip na víkend: Poznejte chráněnou oblast a zbavte přírodu nepořádku

Dobrovolníci pomáhali s úklidem Brd už v květnu. Přidáte se k nim tuto sobotu?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Počasí o víkendu podle meteorologů nebude zrovna přívětivé na nějaké vycházky do přírody. Někdo dá třeba přednost gurmánské Svatomartinské akci spojené s voňavou upečenou husou. Jiní ale přeci jen milují větší klid a hledají relax uprostřed přírody. Pro ně máme tip na výlet spojený s užitečnou akcí. 

Tentokrát jsme si pro vás připravili poněkud netradiční Tip na víkend. Můžete při něm spojit příjemné s užitečným. Projdete se Chráněnou krajinnou oblastí Brdy a přitom pomůžete přírodě. V sobotu se sejdou dobrovolníci, aby prošli vybrané trasy a posbírali na nich odpadky.

CHKO Brdy má rozlohu 345 km2. Na  jejím území je 5 maloplošných zvláště chráněných území, 5 přírodních rezervací, 3 přírodní památky a 16 evropsky významných lokalit. Chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Středočeského a Plzeňského kraje.

Na místě budou rukavice a pytle

Dobrovolnická akce s názvem Ukliď Brdy 2017 je připravena na sobotu 11. listopadu přibližně od 9 hodin. Organizátoři připravili pět tras. "Na místě srazu budou pro dobrovolníky připraveny pytle na odpadky, rukavice a mapy s vyznačenou trasou. Návrat je plánován zhruba do 15 hodin. Doporučujeme svačinu s sebou," upřesnila Petra Večeřová z Vojenských lesů a statků. Spolupořadatelem akce je také Správa CHKO Brdy.

Do pondělí bylo možné se přihlásit, aby pořadatelé zajistili potřebné věci ke konkrétní trase. Pokud se rozhodujete až nyní, že pomůžete, je vhodné se informovat, zda budou skutečně v sobotu všechny trasy obsazené dobrovolníky. Raději zavolejte Petře Večeřové na číslo 731 137 618 nebo Lucii Kastnerové ze Správy CHKO Brdy na číslo 603 567 653.

Trasa č. 1

Nepomuk – Pod Plešcem – Pourka – Nepomuk, 9 km
Sraz: Lesní správa VLS, Nepomuk 43

Trasa č. 2

Vodní nádrž Octárna – U Rusínské boudy – U jedle – Obecnice, 9 km
Sraz: Vodní nádrž Octárna nad Obecnicí (u hájovny)

Trasa č. 3

Těňský plac – Hulatovna – Kaštánek – Dobrotivská – K Dubu – Těňský plac, 7,8 km
Sraz: Těňský plac

Trasa č. 4

Neřežín – okolí hradu Valdek – Na Hlíně – Malá Víska – Neřežín, 10,5 km
Sraz: Neřežín, nad vodní nádrží Záskalská

Trasa č. 5

Kratší varianta Míšov – Kuťkovská louka – Míšov. Delší varianta Míšov – Kuťkovská louka – Břízkovec – Padrtě – Teslínský klášter – Míšov
Sraz: Gril (OÚ) Míšov