Tajemná moč: Co vše prozradí o vaší kondici?

Moč vám může říct opravdu hodně informací
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná byste nevěřili, co vše o vás může říct obyčejná moč. Doposud jste si nejspíše mysleli, že ženy močí na tyčinku pouze v okamžiku, kdy mají podezření, že jsou gravidní. Vaše moč vám ale v reálu může ukázat opravdu hodně, třeba i to, jak na tom fyzicky ve skutečnosti jste!

Pokud máte zájem poznat ze své moči, jak na tom se svou kondicí jste, pak je tu jednoduchý recept. Rychlý rozbor moči si totiž můžete koupit v drtivé většině drogerií. Po dobu jednoho týdne na něj močíte vždy hned po probuzení a pak také po každém cvičení či podobné aktivitě.

Moč je odpad, jenž v kapalné formě vylučují ledviny po nahromadění v močovém měchýři, a to prosřednictvím močové trubice. Vylučováním se tělo zbabuje odpadních molekul, filtrovaných z krve ledvinami. 

 

Každý proužek měří hladinu jiné látky

Rozličně barevné proužky měří hladinu odlišných látek ve vaší moči. Kupříkladu se jedná o pH, hydrataci, cukry, bílkoviny nebo také bílé a červené krvinky. Každá barva rovná se jiná látka a jiný odstín. Pokud si testovací vzorek přiložíte k návodu, pak si krásně můžete porovnat, jak na tom jste s jednotlivými složkami v moči. 

 

 

 

 

 

Klíčové je zaměřit se na čtveřici položek, které hodně ovlivňují vaši fyzickou kondici:

 

  • Hydratace

Bezesporu vás nemusíme učit pravidlo, při kterém je důležité se před každým cvičením dostatečně zavodnit, aby se předešlo dehydrataci. Kolik byste toho ale měli vypít třeba po vyčerpávajícím běhu?

Hydratace se měří jako tzv. specifická hmotnost moči. Zjistíme díky ní koncetraci látek rozpuštěných ve vaší moči. Platí tu přímá úměra - čím vyšší hodnota, tím vyšší koncetrace moči a ruku v ruce tím větší dehydratace. Hodnoty 1,005-1,015 znamená optimální zavodněnost, pokud jsou hodnoty vyšší než 1,02, pak je tu problém a začíná se u vás objevovat dehydratace. 

  • Bílkoviny

Možná si myslíte, že na sobě musíte makat, ale zase není dobré to dělat za každou cenu. Pokud je váš výsledek moči po ráno nebo před tréninkem pozitivní na proteiny (bílkoviny), pak si v ten den dejte určitě od cvičení pauzu.

Pokud máte v moči bílkoviny, pak to značí jediné - nadbytečnost tréninku a fakt, že vaše tělo ještě není dostatečně zotaveno. Pokud tyto signály svého tělo neuposlechnete, je tu silná pravděpodobnost, že vám tělo na dobu cvičení nevytvoří dostatek energie a díky tomu se vám začně postupně odbourávat svalová hmota, což je přesně to, co nechcete. Pokud jsou bílkoviny ve vaší moči pravidělně, pak byste měli změnit tréninkový plán a trochu ubrat.

  • Ketony

Ketony jsou odpadními látkami, které vznikají při odbourávání tuků. Pokud se snažíte vyhýbat sacharidům, tak se začínají spalovat tuky, přičemž se tvoří právě ketony, což je odpad tohoto procesu. Pokud jich je větší množství, pak je to problém, protože mohou hodně okyselit organismus. Jejich další negativní vlastností je to, že mohou dosti zvyšovat hladinu stresového hormonu, díky čemuž se cítíte po cvičení hodně vyčerpaně. 

  • Bílé krvinky neboli leukocyty

Někdy se vám určitě stane, že si říkáte, zda jít nebo nejít svičit, protože se necítíte v nejlepší formě. Někdy je cvičení pro tělo dobré, jindy zase ne. I na tohle vám pomůže test moči. Je-li pozitivní na bílé krvinky, pak byste se měli obávat zánětu v organismu. V reálu to znamená, že na vás tak trochu laicky něco leze. Pozitivní vliv na leukocyty může nastat i po náročném tréninku. V tomto případě je lepší si dát oddych a neriskovat, aby infekce zasáhla vaše tělo a třeba vás následně stála týden nebo i více cvičení. 

Klíčová slova: