Mami, kdo nosí dárky? Ježíšek, nebo Santa?

Ježíšek, Santa Claus či Papa Noel. Jiná země, jiný mrav. Jak to ale vysvětlit dětem?
 

Když jsem byla malá, nechápala jsem, proč mají někde Santu Clause a proč my máme Ježíška. Zeptala jsem se tří maminek na to, jak vysvětlují tento rozdíl dětem ony.

Bylo mi asi šest a moc jsem si přála takového toho Santu na baterky, co kýve hlavou a zpívá Mery Christmas. Pak mi ho přinesl Ježíšek. To celkově v mé hlavě vyvolalo ještě větší zmatek. Teď, když mám sama děti, ani nevím, jak jim to přesně vysvětlit. Když bych to brala podle tradice - Ježíšek je miminko v plenkách a dárečky by neuneslo a Ježíše na kříži asi dětem ukazovat nechci, protože by to ještě nepochopily. Santa je mi sympatický, protože je to starý pán s plnovousem, pytlem s dárky, pán,  co miluje sušenky, chodí komínem a táhne ho šest sobů na saních. Přijde mi to logické. Jenže – je americký. Jak to vidí ostatní maminky?

Vydávám to za jedno

„Nevím, proč bych měla dětem tvrdit, že Santa je někdo jiný, než Ježíšek. Prostě je to pán, který nosí dárky. Vidí to ve všech amerických filmech. Myslím, že je to tak správně,“ říká Katka z Českého Brodu, která má 8 letou Kačenku a 6 letého Honzíka a dodává: „Amerikanizace je tak silná, že Santa se stal obrovským marketingovým tahákem. Myslím, že bychom jej měli kvůli dětem přijmout za svého a přidat ho jako symbol českých vánoc, přestože historie mluví v jeho neprospěch.“

Mohlo by vás zajímat: Veřejné bruslení o vánočních svátcích. Kde a jak mají otevřeno?

Ježíšek je jen jeden

„Santu Clause nechápu a dost mi vadí, že pronikl na český trh. V dětech zbytečně vyvolává zmatek a chaos. My máme Ježíška a kouzlo je v tom, že ho ještě nikdo nikdy neviděl. Nespojujeme si ho s robětem v plenkách v košíku a ni s Marií a Josefem. Je to prostě mystická bytost, která nám nosí to, co si přejeme. Děti si Ježíška představují jako starého pána – nepotvrzuji, nevyvracím. Prostě to nechávám na jejich fantazii,“ říká Monika z  Kobylis, maminka dvojčat Kristýny a Tomáše (6 a půl roku).

Co stát, to jiný „Ježíšek“

„Dlouho jsme s manželem řešili, jestli Ježíšek, Santa Claus nebo třeba Mrazík. Pak jsme dospěli k názoru, že nejlepší bude vysvětlit, že existuje hodně zemí, těch hodně zemí mluví hodně řečmi v každé z těch zemí se o děti stará jiný „Ježíšek“. Ve Francii je to Papa Noel, V Itálii nosí dárky čarodějnice Befana. Už několik let to tak funguje. Dětem nepřijde divný ani Mrazík, ani Santa,“ říká Linda, maminka 5 a půl let starého Danečka z Kolovrat.

Je jen na vás, který názor si vyberete. Mně osobně přijde sympatický názor Lindy. Jak to vidíte vy?

 

Klíčová slova: