Sobotní dobrota: Udělejte si Creme Brulee

Nekutečná dobrota na které se rychle stanete závislí.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jemné křupnutí a slastný pocit při prolomení tenké karamelové krustičky na crème brûlée​. To je jeden z důvodů, proč si svět zamiloval tento luxusní francouzský dezert. Jeho příprava mísí jemnou hru s lehkým sladkým krémem s nebezpečnou hrou s ohněm.

Crème brûlée je jemným francouzským pokušením, na kterém se stanete velmi rychle závislí. Pokud si ho chcete připravovat doma, budete potřebovat i speciální techniku! (Ale nebojte, není to nic velkého.)

Historie

První zmínka o tomto dezertu je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název byl později převzat i do angličtiny i do dalších jazyků. V Katalánsku se však nazývá crema catalana nebo crema de Sant Josep a podává se na sv. Josefa (19. března). V tomto druhu Crème brûlée je custardový základ ochucen citrónem a skořicí.

Přesto, že je název francouzský, Angličané, Francouzi a Španělé se přou o jeho prvenství. A je to opravdu boj, francouzský kuchař Francois Massialot, jenž se o tomto dezertu poprvé zmínil, jej v další kuchařce už nenazývá Crème brûlée, nýbrž Anglický krém!

Co budete potřebovat?

V zásadě vám bude stačit: 250 ml 12% smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lusk vanilky rozpůlený a vyškrábaný, 4 žloutky, 70 g co nejjemnějšího cukru krupice + 8 lžiček na posypání    

Jak na to?

  • Zahřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do hrnce a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.
  • Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily.
  • Vše přesuňte zpátky do hrnce a na mírném ohni míchejte šest až osm minut nebo tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce.
TRIK Pudink nalijte do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček.

Pečte pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.

Finální kouzlo

Každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru (vhodné je kombinovat bílý pískový cukr a hnědý jemný). Použijte plynový ruční hořák a cukr na povrchu nechte zkaramelizovat. Pár minut na zchlazení a můžete servírovat! (Pokud máte strach z přílišného spálení cukru, postříkejte povrch vodou z rozprašovače.)