Chce si udělat Vánoce? Neznámý lotr rozkrádá lesy

Zloděj si vyhlédl tamní borovice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná si myslel, když v lese ukradne pár borovic, že na to nikdo nepřijde a že to ani nikdo nebude řešit. Jenže něco podobného se v městském lese mezi Nymburkem a Poděbrady trpět nebude. Po zloději se již pátrá a pokud bude úspěšně dopaden, může klidně skončit až na dva roky za mřížemi.

Les je sice plný stromů a někdo by si možná pomyslel, že když se jich pár ztratí, tak to nikdo nebude řešit. Realita je ale naprosto jiná. Majitel lesa má každý strom velmi dobře zaevidovaný a když o nějaký přijde, samozřejmě to neváhá řešit.

Něco podobného se stalo v městském lese mezi Nymburkem a Poděbrady. Tam se ztratilo několik borovic. Zajímalo nás, jaká je možná prevence proti podobným zlodějům. Jestli vůbec jde takovým krádežím předcházet. Na toto téma jsme mluvili s komisařkou Petrou Potočnou.

"Jde to, například pravidelnou kontrolou revíru majitelem lesa nebo pak všímavostí občanů a popřípadě technickým zabezpečením, třeba instalací fotopasti. Nebo také zabráněním vjezdu vozidel do lesa." Těch způsobů evidentně není zrovna málo, a pokud by se skutečně realizovaly, pak by se možnost dalších krádeží minimalizovala."

Policie se případem zabývá, ale...

Po zlodějíčkovi z okolí Nymburka se už intenzivně pátrá. Ač je to jako hledání jehly v kupce sena, dopadnout ho není nemožné. "V tomto případě prozatím podezření na konkrétní osobu pachatele nemáme. Nicméně ano, případem se už zabývají policisté z obvodního oddělení Poděbrady," dodala Potočná. 

Když nakonec lumpík skončí v klepetech, může hořce litovat. "V případě dopadení a prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta." Ono přilepšit si o pár kusů dřeva do kamen je fajn, ale ty následky za to vážně nestojí…

Klíčová slova: