Poděbrady mají konečně národní kulturní památku: Město slaví, majitel zuří

Poděbrady slaví úspěch
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Skvělá zpráva dorazila z Poděbrad. Dlouhé roky čekání jsou u konce, město má konečně alespoň jednu z památek v prestižním souboru národních kulturních památek. Zařazena byla poděbradská hydroelektrárna. Radost je ale doplněna i rozhořčením ze strany majitele!

Konečně, říká si asi většina poděbradských obyvatel a také samo vedení města. Soubor národních kulturních památek se totiž rozrostl o poděbradskou hydroelektrárnu. Dílo architekta Antonína Engela zaujalo natolik, že Ministerstvo kultury neváhalo.

Jaké jsou ohlasy?

Je jasné, že podobný úspěch musí udělat především poděbradské radnici velkou radost. Bohužel ji ale nesdílí všichni, především pak majitel hydroelektrárny Bedřich Čížek. "Přínos je to bezesporu zajímavý, nicmémě majitel nadšen není. Nikdo se ho na nic neptal, jeho postoj je velmi negativní, protože to značně omezí jeho záměry. Obecně se jedná o úspěch, ovšem je tu tato kaňka," vyjádřil se nám k situaci místostarosta města Ivan Uhlíř. 

Majitel má nyní obavy z toho, že pokud bude chtít udělat jakokoliv změnu, bude muset jednat s jinými úřady, než tomu bylo doposud. Je tu samozřejmě i vyšší stupeň ochrany a tak dále. Prostě nic, co by svědčilo finančnímu rozpočtu. 

Město bojovalo i za další památky

Prémiový zápis do prestižního seznamu je příjemným okamžikem, ovšem Poděbrady stály spíš o zápis jiné pamětihodnosti. Konkrétně o dominantu náměstí - sochu krále Jiřího. "Snažili jsme se ji dlouhou dobu dostat na seznam, ovšem nebylo nám vyhověno. Je to škoda. Jedná se o vzpomínku na někoho, kdo předznamenal EU. Určitě je to daleko větší lákadlo než hydroelektrárna," dodal Uhlíř.

Hydroelektrárna je rozsáhlou stavbou patřící mezi urbanistické skvosty města. Nároční projekt na vybudování jezu, samotné hydroelektrárny a plavební komory, vypracoval Antonín Engel, rodák z Poděbrad, v roce 1913.

Snad ale ještě není konec snah se zařazením sochy do souboru památek. Ministerstvo kultury stále hledá další kousky a snaží se seznam rozšiřovat. Ten momentálně čítá přes 300 pamětihodností z celé země.

Klíčovou národní památkou je určitě Pražský hrad. Dlouhodobá snaha Ministerstva kultury je zařadit do souboru národních památek nejvýznamnější představitele mnoha typů a skupin kulturních památek. Cílem je to, aby soubor dával ucelenou představu o tom, jak bohatá je naše historie.