Patron hasičů: Kdo byl svatý Florián a proč ho dodnes oslavují?

4. května slavíme den svatého Floriana.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Každý rok je 4. květen pro hasiče velmi výjimečný. Právě dnes si připomínají svého patrona a jako tradičně si připravili mnoho akcí, které může navštívit i vy. Podívejte se ale nejdřív blíže na pohnutý osud svatého Floriána. 

V první řadě je třeba říct, že svatý Florián není patronem pouze a výhradně jen mužů, kteří nás chrání od ohně, ale také hutníků, kominíků, hrnčířů a pekařů. Zkrátka a dobře všech těch, kteří mají co do činění s životodárným, ale i nebezpečným plamenem. 

Za vlády císaře Karla IV. byla malá část relikvií převezena do chrámu svatého Víta v Praze. Relikviář má rovněž katedrála v Olomouci, kostely na Kladně, v Jaroměři i v Havlíčkově Brodě. Maličké kousky Floriánových ostatků měly chránit města před ničivými požáry.

Jaký byl jeho příběh?

Před více než 1 700 lety byl umučen křesťany milovaný velitel. Proč je dodnes oslavován jako svatý? Je to hlavně kvůli jeho odvaze a zásadovosti.

Po službě u vojska dosáhl z postu důstojníka až na šéfa kancléře císařského místodržícího v římském Laurinku. Pak dostal příkaz, aby ze státních úřadů propustil všechny křesťany. Florián to však neudělal a rozhněval i císaře Diokleciána. Odešel tedy raději velet posádkám římských vojenských stanic, které hlídaly hranici římské říše podél Dunaje. 

Když se doslechl, že v celé provincii jsou jeho křesťané zatýkáni a vězněni, rozhodl se, že se vydá za nimi, aby je povzbudil. Údajně dokonce osnoval jejich tajné osvobození. Při pokusu dostat se do žaláře byl však zatčen a předveden před místodržícího a vyšetřující soudce jej nechal krutým způsobem mučit. Florián odolával přemlouvání i výhružkám a nezlomilo ho ani mučení.

Když Floriánovo mrtvé tělo vyplavila řeka, hlídal ho prý obrovský orel. Tělo pak pohřbila na tajném křesťanském hřbitově jedna odvážná vdova.

Když Florián odmítl zapřít svou víru, byl jako křesťan odsouzen ke smrti utopením. Poprava probíhala tak, že mu na krk přivázali mlýnský kámen a nechali ho svrhnout z mostu do řeky. Nebyl to neobvyklý trest, jenže Florián stál dlouho na břehu řeky a legionáři odmítali vykonat rozsudek a strčit do velitele, který měl jejich respekt. Nakonec to prý udělal někdo cizí. 

Svatý bývá vyobrazen nejčastěji jako voják s kopím, korouhví, ale hlavně se džberem, kterým hasí hořící dům. Někdy se na obrazech objeví i orel, který měl chránit jeho tělo. Vetšinou jde o mladého statného muže. 

Jak svátek oslavit? Po boku hasičů!

Chval dobrý duch Hospodina i Ježíše, jeho syny. Odbila desátá hodina, milý svatý Floriáne tohoto městečka patrone, chraň nás od ohně!

"V rámci oslav chystáme spoustu akcí a taky budou Dny otevřených dveří," láká mluvčí hasičů Ladislav Holomčík všechny k oslavám. "Svá vrata otevře mnoho stanic, aby malí i velcí návštěvníci mohli zblízka nakouknout do zákulisí středočeského profesionálního sboru. Čtvrtek je ideálním dnem i proto, že se může přijít podívat spousta dětí ze základních a mateřských škol," myslí si Holomčík. 

Svatý Florián, s vědrem vody pán, nám k ochraně dán. Ušetři můj dům, zapal jiný krám!

Hasiči však v tomto období připravují i další akce, na kterých se v mnoha případech podílejí také ostatní složky integrovaného záchranného systému a mají i dlouholetou tradici. Například jde o kolínský Den záchranářů, který proběhne 8. května, nebo akce v Poděbradech, která je připravována na 9. května. Děti se mohou těšit i na Den bezpečí a pořádku v Mělníku, který si užijí 18. května. Podívejte se do fotogalerie, kde je přehledná tabulka akcí!