Benešovský běžecký festival bude pomáhat

BBF 2014 z archivu spolku Benešov žije sportem
 

V Benešově se 13. září 2015 uskuteční Benešovský Běžecký Festival jehož výtěžek má pomoci chlapci s mozkovou obrnou a neziskové organizaci Dobrotety.

„Ve druhém ročníku jsme se rozhodli pomoci někomu z regionu. Adresátů pomoci by bylo hodně, ale nakonec volba padla na malého Mirka Piskače. Od narození musel o svůj život bojovat a dodnes se potýká se zdravotními problémy. Předčasný porod a následné komplikace vedly k dětské mozkové obrně. Díky velkému úsilí celé rodiny se Mirečkův stav pomalu zlepšuje a je zapojován do běžného života. Své první kroky dělal za pomoci speciálních chodítek. Dnes už chodí za ruku a trénuje i své samostatné kroky, které jsou pro něj velkým vítězstvím. V září by měl nastoupit do 1. třídy na ZŠ Karlov, kde bude mít asistentku,“ řekl Luděk Procházka z pořádajícího spolku „Benešov žije sportem“.

Ke zlepšení Mirkova stavu mohou přispět nákladné rehabilitační programy, které pojišťovna nehradí. V budoucnu ho čeká další operace, kterou budou muset uhradit jeho rodiče. Pořadatelé BBF proto rozhodli, že charitativní běh, který bude součástí běžecké akce, ponese název „Běžíme pro Mirečka“ a tomuto malému chlapci věnují jeho 100procentní výtěžek. K němu přidají ještě 10 % z dalšího startovného BBF. Pokračuje také sbírka víček z PET lahví, které bude možno odevzdat v den festivalu do informační stánku běhu. Největší dárce spolu s jedním vylosovaným obdrží cenu partnerů BBF.

Informace o Mirečkovi jsou na http://www.mirekpiskac.cz. Číslo účtu pro finanční příspěvky je 203604816/0600.

Na benešovském Masarykově náměstí bude mít 13. září stánek také nezisková organizace DOBROTETY. Zakoupením dárku v něm budou moci příchozí podpořit činnost této organizace, která pomáhá předčasně narozeným miminkům a zdravotnickému personálu na neonatologických odděleních porodnic a nemocnic, dětem v dětských domovech, v azylových domech, kojeneckých ústavech, dětských odděleních nemocnic a konkrétním rodinám, které se ocitnou v náročných životních situacích. U stánku bude připravena tvůrčí dílnička pro děti.

Více informací o Dobrotetách je na http://www.dobrotety.cz a http://fb.com/dobrotety. Podpořit děti a jejich maminky můžete prostřednictvím účtů 2200535631/2010 nebo 2300606185/2010.

Součástí BBF bude stejně jako při loňském prvním ročníku pět závodů: Benešovská desítka (10 km), Benešovský minimaraton (4 km), Benešovská juniorka (0,15–1 km), Charitativní běh/chůze (2 km) a Běh hospodyněk (0,65 km). Hlavní závod – Benešovská desítka – bude zároveň Mistrovstvím ČR veteránů (od 35 let). Pořadatelé očekávají, že by se běžeckého festivalu mohlo zúčastnit až 900 běžců. Zájemci se mohou registrovat on-line na http://www.sport-reg.cz.

Akce je součástí seriálu Běžec Podblanicka a hlavní závod – Benešovská desítka – se zároveň uskuteční jako běžecké derby Benešov – Vlašim.

Role startéra hlavního závodu při loňské premiéře se ujala legenda české a světové atletiky Jarmila Kratochvílová. Cílem proběhlo 667 běžců. Vítězi hlavního závodu na 10 kilometrů se mezi muži stal Milan Janoušek ze Sokola Kolín s časem 32:18,37 a mezi ženami byla nejrychlejší Lenka Všetečková s časem 38:37,70.

Více podrobností o BBF je na http://www.benesov-beh.cz.

Připraveno s využitím tiskové zprávy Posázaví o.p.s.

Klíčová slova: