Řeky jsou nadále sjízdné. Mnohem více „tečou“ nervy vodákům

 

Příležitost vyplnit prodloužený víkend splouváním některé z řek volily řady zájemců i v letošním roce. Pokračující vedra se však podepisují na snížené výšce hladin vodních toků a nedopřávají vodákům ten vytoužený zážitek.

„Jede to, ale člověk se z jízdy tolik neraduje. Na jezech loď obvykle přenášíme. Drobnějším kolizím s kameny se nejde ubránit, jsou totiž skoro všude!“, postěžoval si jeden z mladých vodáků na množství vody v řece Sázavě. „Jde to, ale dře to!“, shrnul situaci jeho kamarád z posádky kánoe. Za pravdu klukům dávají i údaje z vodočtu v Nespekách na středním toku řeky, které dnes odpoledne vykazovaly hodnoty mezi 34 až 36 centimetry. Sázava je považována za splavnou v dlouhém úseku od Ledče nad Sázavou do Týnce nad Sázavou. Nesjízdný je bezmála šestnácti kilometrový úsek na dolním toku mezi Týncem a Pikovicemi.

 

Podobná je i situace na řece Berounce. Ta je sice splavná v celé své délce, ale na dolním toku, od Berouna směrem k hlavnímu městu, plují vodáci na méně jak půl metru vysoké hladině vody. Konkrétně ze stanice v Srbsku vzešly dnes odpoledne výsledky, podle kterých dělí hladinu ode dna dna řeky 37 centimetrů.

 

Zlepšení situace na obou řekách se pro příští dny nečeká. Podle předpovědi Hydrometeorologického ústavu budou hladiny sledovaných toků i nadále převážně setrvalé nebo budou velmi slabě klesat.

Klíčová slova: