Noc patřící hradům a zámkům se blíží!

Hradozámecká noc se koná již 29. srpna
 

Přinášíme přehled středočeských památek, které se poslední srpnovou sobotu účastní 6. ročníku Hradozámecké noci. Je jich 18!

Letošního ročníku se jí zúčastní víc, než 80 památek z celé České republiky. Nejvíc z nich se nachází právě ve Středočeském kraji. Celkem osmnáct středočeských zámků a hradů se zúčastní letošního ročníku Hradozámecké noci, kterou pořádá NPÚ.

Již 6. ročník proběhne v sobotu 29. srpna 2015. Přinášíme Vám přehled, kam můžete vyrazit například se svou rodinou.

 

Na sever od Prahy? Klidně až k Roudnici!

 

Zámek Nelahozeves

Pětadvacet kilometrů severně od Prahy můžete navštívit renesanční zámek Nelahozeves, který patří rodu Lobkowiczů, a letos láká například na ochutnávky vín. Více se dozvíte v rozhovoru. Nedaleký státní zámek Veltrusy se Hradozámecké noci v letošním roce neúčastní.

Severně od naší metropole najdete také barokní zámek Mnichovo Hradiště, kam se dostanete po dálnici směrem na Mladou Boleslav. Letos láká na noční prohlídky doplněné o scénky ze života Františka Kollera v době kancléře L.Metternicha.

Středočeských památek účastnících se Hradozámecké noci je od Prahy směrem na sever sice o dost méně, než na jihu, ale pokud se rozhodnete vydat tímto směrem, můžete zavítat i do Ústeckého kraje.

Hrad Házmburk

V okolí dvaceti kilometrů od města Roudnice nad Labem se nachází tři památky, kde se Hradozámecká noc také uskuteční. Mezi ně patří zřícenina hradu Házmburk a raně barokní zámek Libochovice. Ty najdeme západně od Roudnice. Třetí památkou je barokní letní sídlo Ploskovice poblíž Litoměřic.

 

 

Zamíříte-li na jih, dostanete se třeba do pohádky

 

Mezi Příbramí a Prahou se nachází zámek Dobříš, ve kterém můžete zažít prohlídku na pohádkové motivy, ovšem více se dozvíte v rozhovoru.

Cestou z Prahy do Dobříše můžete navštívit ještě zámek Mníšek pod Brdy, kde se také konají pohádkové prohlídky pro děti. Ti starší se mohou účastnit detektivního pátrání.

Mezi zúčastněnými památkami nechybí samozřejmě ani zámek Konopiště u Benešova, na kterém v sobotu lze navštívit rovnou několik různorodých večerních prohlídek.

Asi 70 kilometrů jižně Prahy najdeme za městem Příbram zámek Březnice, který láká na tajemného Frankensteina.

Jihovýchodně od Prahy (55 km) stojí hrad Český Šternberk, kde by na vás při Hradozámecké noci měla dýchnout atmosféra baroka.

Pokud se vydáte ještě dále na jihovýchod, natrefíte třeba na klášter Sázava nebo zámek ve Zruči nad Sázavou, kde si připravili netradiční prohlídky, fire show a zábavné soutěže určené dětem.

Jižně od Prahy u města Sedlčany také najdete zámek RadíčZde budete moci ochutnat třeba čokoládové lanýže a užít si noční prohlídky.

Minirozhovory s organizátory
zámek Mníšek pod Brdy
zámek Dobříš
zámek Nelahozeves
hrad Karlštejn

 

 

Na zámky východně od Prahy se trochu víc projedete...

 

Zámek Radim postavený již od začátku 17. století, nacházející se ve stejnojmenné obci západně za Českým Brodem (67 km od Prahy), nabídne noční prohlídky při svíčkách s průvodcem v kostýmu a ochutnávkou dobových pokrmů v černé kuchyni.

V krajkách a brokátu se na konci srpna octne Zámek Žleby, který návštěvníky láká slovy: "V Londýně je móda povinností, v Paříži potěšením a na Žlebech zábavou! Nechte se hýčkat pohledem na honosné róby krásných renesančních dam i barokních kavalírů a dovolte jim, aby vám zpříjemnili srpnový sobotní večer. Tohoto večera se mimo jiné zúčastní soubor historického tance Alla Danza a šermíři ze skupiny Amoret." Nachází se skoro 100 kilometrů od Prahy.

Zámek Žleby

Zámek Loučeň, který najdeme 50 kilometrů severovýchodně od Prahy, poblíž Milovic a Nymburku, návštěvníky zavede do dob Robina Hooda a nabídne bohatý program, který začne v 17 hodin a skončí v 6 hodin v neděli ráno.

 

 

 

 

Západně od Prahy ve znamení duchů, iluzí a středověké hudby

 

Když se vydáte z Prahy směrem na Plzeň přes Beroun, můžete se podívat na zámek Hořovice, který byste měli letos zažít všemi smysly. V jeho těsné blízkosti můžete rovnou ještě navštívit hrad Točník.

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn láká na koncerty středověké hudby či promítání českého muzikálového filmu Noc na Karlštejně na hradební zeď a samozřejmě na noční prohlídky. Přinášíme rozhovor se zástupcem karlštejnského kastelána.

Pokud vám nevadí zajet dál od Prahy, můžete zavítat 50 kilometrů vzdálený hrad Křivoklát, kde bude čekat iluzionista Jan Vaidiš s temnými duchy hradu a podhradí.

Z Křivoklátu se pak ještě můžete vydat směrem k Rakovníku na hrad Krakovec, kde se bude od 21 hodin promítat dětský film Ať žijí duchové, který se zde natáčel. Je to pouze dvacet kilometrů.

Klíčová slova: