Plavecká soutěž měst 2015. Skončí už dlouholetá nadvláda jednoho města?

Počátek Plavecké soutěže měst sahá do roku 1982
 

S vítěznou sérií roste nejen hrdost jejích držitelů. Roste i chuť soupeřů sesadit dosavadního vládce. Přinese zítřek nového šampiona? Podaří se někomu porazit město Beroun?

 

Plavecká soutěž měst je celorepublikové sportovní klání, do kterého se mohou zapojit plavci všech věkových kategorií. Stačí jen libovolným stylem uplavat na čas stometrovou trať. Kterýkoliv zájemce tím dostane šanci reprezentovat město, v kterém se přihlášené sportoviště nachází.

 

„Do akce se může zapojit každý, kdo v inkriminovaném městě bydlí, pracuje nebo studuje. Stejně tak mají příležitost hájit čest a slávu města přespolní plavci z řad pravidelných i svátečních návštěvníků zúčastněného bazénu,“ upřesňuje propozice soutěže její dlouholetý iniciátor Aleš Procházka z Informačního centra Sportu pro všechny. Ze středních Čech se do akce zapojila města Rakovník a několikanásobný vítěz Plavecké soutěže Beroun.

 

V loňském roce zvítězil Beroun se ziskem 6640 bodů

 

Poputuje vítězství znovu do středních Čech?

 

Právě Beroun patří k horkým favoritům na prvenství v A kategorii, do které jsou zařazena města do 20 000 obyvatel. Pokud ve dvanáctičlenné konkurenci zítra zvítězí, bude to již jeho sedmý triumf v pořadí. „Plavecká soutěž měst patří v Berouně již k tradičním akcím. Vrací se nám vynaložená práce s mládeží i seniory, kteří se do soutěže každoročně zapojují,“ odhalil jednu z příčin berounských úspěchů Antonín Marx, ředitel tamního Městského plaveckého areálu. „V případě Berouna narážíme na velmi dobrou propagaci akce,“ připojil další z důvodů Aleš Procházka.

 

Plavcům mladším 7 let a stejně tak i sportovcům nad 60 let nebude měřen čas

 

Jak se soutěží?

 

„Plave se na čas. Rozhodčí u bazénu pak výsledek bodově ohodnotí podle tabulek, přizpůsobených věku a pohlaví. Bodový součet za 250 nejlepších výkonů v A kategorii určuje republikové pořadí v soutěži měst,“ informuje Aleš Procházka. „Děti mladší sedmi let a plavci nad 60 let získají maximální počet 28 bodů i bez ohledu na dosažený čas,“ upřesnil dále organizátor, který se pořádáním Plavecké soutěže měst věnuje už 23 let.

 

Plavecké klání začíná v Berouně zítra v sedm hodin ráno. Poslední „reprezentanti“ musí stometrovou vzdálenost uplavat do osmi hodin večer.

Klíčová slova: