Potentní střelec, tým bez bodu a neposedný kluk

25 gólů za podzimní část sezony vstřelil i Jiří Žalud z rezervního týmu Tempa Praha
 

Podzimní fotbalová sezona skončila. Podívejme se, jakými zajímavými statistikami se mužstva od Benešova po Mělník, od Berouna až po Český Brod, mohou právě pochlubit?

Ofenzivní smršť

 

Dvacet pět vsítěných gólů dělá z Josefa Matisze nejúspěšnějšího střelce širokého regionu. Nejvíce se babický šutér činil v 11. kole, kdy se na vítězství 6:0 podílel hned pěti brankami. Více než jednou v zápase se radoval i v dalších šesti případech. Na týmové bilanci 57 vstřelených gólů se tím Matisz podílel bezmála polovičkou. I díky střeleckým dispozicím úspěšného útočníka tým přezimuje na třetí příčce IV. třídy okresu Praha – východ.

 

Už po dvou odehraných kolech měly Dobřejovice skore 16:1

Ve stejné soutěži ještě na chvíli zůstaňme. Vedoucí pozici si tu vydobyli hráči rezervního mužstva z Dobřejovic, kteří za podzimních 15 kol nastřádali na region rekordních 75 branek. „Od loňského jara hrajeme přibližně ve stejném hráčském složení. Chodíme i pravidelně jednou týdně trénovat,“ vysvětlil vedoucí mužstva Miroslav Hluchý.

 

Na špici IV. třídy se Dobřejovičtí drželi už v minulém ročníku. Postup do třetí třídy jim však unikl až před samým závěrem soutěže. „Pokud se nám letos povede lépe, o postup budeme určitě stát,“ dodává vedoucí mužstva.

 

O poznání méně šťastně skončila podzimní část sezony pro fotbalisty TJ Slovanu Hradištko na Praze - západ. Nejen, že ze třinácti odehraných duelů nezískali ani bod. Tým z okresního přeboru tíží i regionálně nejvyšší pasivní skóre 9:74. Plán je proto nadevšecko jasný. Z druhé porce 13 zápasů vytěžit co nejvíce bodů, aby se na hřišti blízko soutoku Vltavy se Sázavou nehrála v příští sezoně „jen“ třetí třída.

 

Mladé pušky

 

V kategoriích mladších přípravek zakázala Fotbalová asociace zveřejňovat výsledky. Organizace si od toho slibuje rozvoj fotbalových doveností juniorů

Pozoruhodné výsledky zaznamenáváme i v žákovských kategoriích. Například pilná práce s mládeží se vyplácí trenérům v Zelenči na okrese Praze - východ. Mladší žáci si na podzim podmanili soutěž okresního přeboru, které vévodí bilancí jedenácti výher, jedné remízy a skórem 133:17. „Máme v týmu kluky, kteří spolu hrají pohromadě už pátým, šestým rokem. Navíc s nimi chodíme třikrát týdně trénovat,“ říká Radek Ešner, trenér fotbalistů mladších třinácti let.

 

K nejpřesnějším střelcům mezi žáky patří dvojice z mělnického přeboru mladších žáků. Konkrétně Michal Banga z Lobkovic, který ve dvanácti zápasech skóroval ve 44 případech. Na paty mu šlapal Jakub Zoreník z Vraňan, který za vítězem zaostal o pouhé čtyři branky.

 

Pozice na špici tabulky střelců by možná vypadala ještě trochu jinak, kdyby Lukáš Košteyn nezačal už před měsícem trénovat v pražských Bohemians. Za angažmá v Rudné, jejíž mladší žáci hrají okresní přebor na Berounsku, vstřelil mladý šutér úctyhodných 37 branek. „Lukáš je o něco živější dítě. Nikdo ho tady proto nechtěl trénovat. Dohodli jsme se s rodiči, že kluka dají jinam,“ informoval trenér Radim Veselý, proč fotbalovou naději stáhl pražský klub.

Klíčová slova: