Pražská stovka – pochod, který není pro „čajíčky“

Pražská stovka je sportovní akcí s mezinárodní účastí. Na snímku je vidět účastník z Ruska
 

Pokud si pochod spojujete jen s představou dobrodružné výpravy vhodné pro celou rodinu, patrně jste ještě nikdy nezdolávali tratě Pražské stovky. Legendární dálkový pochod startuje příští pátek v Berouně.

Historie dálkových pochodů v Čechách začíná v 60. letech 20. století, kdy se uskutečnily první pokusné pochody na 24 hodin. Účastníci měli tehdy za cíl ujít 100 kilometrů. Novinka se tehdy uchytila. V roce 1965 vzniklo 16 nových stokilometrových akcí, o rok později se konal první ročník známého Pochodu Praha – Prčice. Od roku 1994 se do pravidelného seriálu řadí i Pražská stovka.

 

Výzva i pro trénované sportovce

 

„Pražská 100 je extrémní dálkovou běžeckou a chodeckou sportovní akcí, která se vyznačuje vysokou fyzickou i psychickou obtížností. Je určena zejména trénovaným jedincům,“ informuje její dlouholetý pořadatel Olaf Čihák.

 

Upozornění je na místě. Přibližně polovina z přihlášených účastníků během zdolávání 130 kilometrové trasy ze závodu odstoupí. „Pražská stovka je známá pro velkou členitost tratí. Například jen k některým kontrolám jsme museli vystoupat na kopce s rozhlednami,“ říká Aleš Dvořák, jeden z účastníků pochodu.

 

„Kopec za kopcem. Jako pila. Nahoru a dolů. Po povolených mrazech všude stálo i docela dost vody, která byla ukrytá pod vrstvou listí. Nevěřil jsem, že někde u Prahy jsou tak přísné kopce,“ svěřoval se se svými dojmy z loňského závodu Štěpán Boháček.

 

„Na Pražskou stovku se každoročně těšíme. Koná se v závěru sezony a na trati, která se každoročně mění, nás pokaždé čeká plno překvapení,“ říká se smíchem další z členů „dálkařské komunity“ Jaroslav Koptiš. „Je to něco jiného, než tradiční pochod,“ potvrzuje i Aleš Dvořák.

Trasy Pražské stovky povedou kopcovitým a skalním terénem po turistických značkách
Zobrazit fotogalerii (4)

Jsou i schůdnější varianty

 

Od startu v Berouně až do cíle v pražských Modřanech doběhli loňští vítězové Jan Zemaník a Tomáš Bystřický v čase 15 hodin, 20 minut a 58 vteřin. Jsou ale i jiné příběhy. V roce 2013 pokořila Pražskou stovku tehdy osmapadesátiletá Jana Jindrová, která vzdálenost od startu do cíle prošla za 76 hodin a 14 minut. „Zdolala jsem svůj životní závod," řekla po skončení akce odvážná závodnice.

 

Zda-li se spíš poznáváte v příběhu zkušené sportovkyně, pořadatelé vám pro letošek vyšli vstříc. „Po zkušenostech z minulých ročníků a jiných závodů, jsme se rozhodli nikoho nestresovat a nestanovovat časový limit,“ informuje pořadatel Olaf Čihák. Na překonání 130 kilometrů musí závodníkům stačit sobota a neděle. (Start závodu je v pátek 4. prosince ve 23:30).

 

Pokud byste si náročnou sportovní akci chtěli přeci jen vyzkoušet, ale počet kilometrů hlavního závodu vám bere veškerou kuráž, neházejte ještě flintu do žita. Pro vás si pořadatel připravil i tři kratší, nesoutěžní, turistické trasy v délce 53, 30 a 14 kilometrů.

 

„Vyzýváme všechny potenciální účastníky ke zvážení svých schopností, možností a trénovanosti,“ upozorňuje však ještě jednou pořadatel Pražské stovky a osobnost dálkových pochodů Olaf Čihák.

Klíčová slova: