Žádnou paniku! Vodovod je pod kontrolou

Stavební práce na výměně vodovodu u Čerčan (konec Příkré ulice)
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Voda dodávaná do Benešova, Poříčí nad Sázavou, Mrače, Čerčan, Čtyřkol, Senohrab a Mirošovic je stále dodávána v kvalitě pitné vody. Výměna vodovodu se spotřebitelů nedotkne.

Potrubí je čištěno a voda kontrolována

Způsob ošetření pitné vody po instalaci nového vodovodu popsal starosta Čerčan Martin Richter: "Nové potrubí je nejdříve vyčištěno a desiinfikováno z čehož vznikne tzv. špinavá voda - ta je zlikvidována, k občanům se nedostane. Poté je potrubí znovu napuštěno čistou vodou, ze které jsou odebírány vzorky. Teprve až tyto vzorky vyhovují normám pro pitnou vodu je potrubí možné začít používat k distribuci."

Vodovod je pod kontrolou, žádnou paniku!

"Prvořadým zájmem Vodohospodářské společnosti Benešov a Sdružení přivaděče Benešov Javorník je dodávat obcím a městům zásobeným v uvedeného přivaděče dostatek kvalitní pitné vody. VHS Benešov je připravena zajistit nouzové zásobování pitnou vodou. Zároveň žádáme všechny, kterých se daná situace týká o pochopení a nešíření paniky," uvádí se ve společném prohlášení města Benešov a Vodohospodářské společnosti. 

Chlór desinfikuje, ale nechutná

"Bylo zvýšeno chlórování vody a pitná voda bude nachlorovaná na nejvyšší zákonem povolené limity. V souvislosti s tím se mohou změnit chuťové a vizuální vlastnosti (po natočení do sklenice se mohou objevit bublinky), voda přesto zůstává pitná," uvádí se dále v prohlášení.    

Preventivně raději převařovat

Z preventivních důvodů provozovatel doporučuje v období do 10. 12. 2015 vodu k přímým pitným účelům nejprve převařit. Dětem a těhotným ženám doporučuje dočasně používat vodu balenou či z jiných ověřených zdrojů. "Relevantní klasické infekční zárodky šířené vodou, jako jsou viry, bakterie a jednobuněčné organismy, jsou podle řady publikovaných studií i aktuálního stanoviska Světové zdravotnické organizace usmrceny resp. dostatečně dezaktivovány již při udržování teploty okolo 80 °C po dobu jedné minuty," uvedla vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Benešov Hana Jupová z Krajské hygienické stanice.  

V příloze najdete výsledek laboratorního rozboru a vyjádření starosty Čerčan Martina Richtera.
Stáhněte siVelikost
PDF icon vyjadreni_starosty.pdf262.55 KB
PDF icon rozbor_vody.pdf23.67 KB
Klíčová slova: