Mezi TOP 10 nejnavštěvovanějších památek NPÚ patří Karlštejn a Konopiště

Hrad Karlštejn je nejnavštěvovanějším hradem, celkově 4 nejnavštěvovanější památkou NPÚ. Předběhly ho zámky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

NPÚ zveřejnil data návštěvnosti hradů a zámků. Minimálně od roku 2009 se jedná o nejsilnější ročník v počtu návštěvníků. Památky pod správou  NPÚ navštívilo přes 5 milionů lidí.

Podle mluvčí Národního památkového ústavu Jany Tiché v roce 2015 překonala návštěvnost státních hradů, zámků a dalších památek hranici 5 milionů.  K 30. listopadu byla návštěvnost českých objektů 4.994.994 návštěv. Přesné součty za letošní rok budou až kolem 10. ledna.

Již na konci září bylo jasné, že letos padne rekord. Památky hlásily návštěvnost 4,6 milionu lidí. Loni přišlo na státní památky 4,8 lidí, o 575 tisíc lidí víc, než předloni. Díky většímu počtu turistů má NPÚ v rozpočtu o 30 milionů koun víc, které budou investovány do oprav.

 

Jak jsou na tom středočeské památky?

Do TOP 5 památek navštívených do 30. listopadu se umístil Karlštejn s 211.096 návštěvníky, jenž skončil na 4. místě. Nutno podotknout, že Karlštejn má z důvodu možného ohrožení klimatických podmínek regulovanou návštěvnost v interiérech. Zároveň je ale první nejnavštěvovanějším hradem. První 3 příčky totiž obsadily zámky: Český Krumlov, Lednice a Hluboká. Na TOP 10 seznamu najdeme další hrad až na předposledním místě, a to Trosky (Český ráj).

Na 7. místě se umístil zámek Konopiště na Benešovsku s 138.655, který byl v těsném závěsu za Kuksem v Královéhradeckém kraji, kde proběhla rozsáhlá rekonstrukce za 450 milionů. Návštěvníkům se otevřel letos na jaře.

 

Kam ve středu Čech v zimě?

Mezi středočeské hrady a zámky, které mají otevřeno celou zimu, patří zámek Mníšek pod Brdy a hrady Karlštejn a Křivoklát.

Klíčová slova: