Pražská zvonohra Petra Manouška se rozezní v Chuchli a Radotíně

Pražská mobilní zvonohra
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Tradiční vánoční koncert na netradiční hudební nástroj si můžete vychutnat o svátcích na radotínském náměstí sv. Petra a Pavla i v prostorách bývalého průmyslového podniku ve Velké Chuchli.

Pražská mobilní zvonohra s 57 zvony vznikla v rámci projektu Praha 2000 Evropské město kultury na objednávku hl.města Prahy, původně jako symbol soudržnosti jednotlivých městských částí.

Ti, kteří měli zájem, přispěli 2 koruny na obyvatele a mají právo si dvakrát ročně zdarma objednat zvonohru za úhradu režijních nákladů. Takto bylo financováno 48 zvonů, devět městských částí spoluúčast na projektu zvonkohry odmítlo. Například se jedná o Velkou Chuchli, která paradoxně koncert pořádá narozdíl od ostatních částí pravidelně.

Zvony se liší velikostí podle počtu obyvatel městských částí. Největší zvon váží 860 kilogramů, nejmenší 5 kilogramů. Celková váha celého pojízdného nástroje je 12 tun.

Jediný český zvonař žije v zahraničí

Autorem první a největší české mobilní zvonohry, kterou se podařilo realizovat v roce 2001, je Petr Rudolf Manoušek. Jelikož se zvonař nedohodl s magistrátem hlavního města Prahy, celý komplex zvonů mu nakonec zůstal. Probíhal dokonce i soud o šesti milionovou zálohu, který Petr Manoušek s magistrátem v roce 2009 prohrál. Cena celé zvonohry byla pochopitelně několikanásobně vyšší, finance na ni se podařilo sehnat pomocí sponzorů.

 

Koncerty

Se zvonohrou jezdí Petr Manoušek po Čechách i Evropě, kde si na ní můžou zahrát místní cariolloneři (mistři hry na zvony).

Letos máte poslední šanci poslechnout si libý zvuk zvonohry Petra Manouška hned na několika místech v našem regionu, kde se pořádají vánoční koncerty:

23.prosince v 19.30 na lodi, zakotvené u třetího pilíře Karlova mostu

25. prosince v 18.30 na Staroměstském náměstí

26.prosince v 10.00 ve Velké Chuchli v areálu Kazínská 8

26.prosince v 16.00. v Radotíně na náměstí Sv.Petra a Pavla

 V roce 2006 napsal Petr Rudolf Manoušek knihu „Zvonařství“, kde ukazuje uměleckou i technickou krásu této profese. Téměř 30 let je soudním znalcem pro obor kampanologie a státním kolaudátorem zvonů.  Jako jediný v republice má licenci na restaurování památek první kategorie. Na Moravě jsou ještě dvě další zvonařství, v Čechách je však ojedinělým zvonařem.

 

Rodinná tradice

Zvonař Petr Rudolf Manoušek navázal na rodinou tradici, jenž v roce 2000 slavilo sté výročí. Založil ji Rudlof Manoušek starší v Brně a měl tehdy zhruba 100 zaměstnanců. V roce 1990 začal nejmladší z rodu Manoušků odlévat zvony v Praze na Zbraslavi.

Přestože má dceru a syna, své žezlo nemá komu předat.

 

Místní a slavné zvony

Kus jeho duše mají v sobě stovky zvonů v Česku a desítky v Praze. Z naší oblasti vyléval Manoušek zvony například pro Malou Chuchli do kostela sv. Jana Nepomuckého, pro radotínský kostel Sv.Petra a Pavla, restauroval zvony v Ořechu a Chotči.  Pro Beroun odlil čtyři zvony do kostela sv. Jakuba.

Řada jeho zvonů dělá věřícím radost například v kostele sv. Prokopa v Braníku, sv. Václava na Smíchově nebo u Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech. Z těch známějších dělal zvon „Anežka“ v Týnském chrámu a opravu zvonů Lorety. Léta restauruje v chrámu sv. Víta, kde opravoval největší český zvon „Zikmunda“ , jemuž v červnu 2002 (druhý den parlamentních voleb) prasklo srdce. Podílel se i na výrobě největšího 36 tunového zvonu pro Japonsko.

 

Klíčová slova: