Zapomenuté mistrovství ve středu Čech (II.díl)

První část protektorátního lyžařského mistrovství končilo na den přesně před 75 lety
 

Ještě devátého února noviny informovaly, že se po jednodenním senohrabském intermezzu program mistrovství navrátí zpět na pražský Barrandov. Leckoho proto mohla překvapit zpráva z ranního výtisku Národních listů následujícícho dne.

První díl seriálu naleznete na Zapomenuté mistrovství ve středu Čech (I.díl)

„Mistrovský závod štafet na 4x10 km, který se měl konat v pondělí na Barrandově, byl přeložen do Senohrab. Start v 11:30 hod. u lyžařského můstku.“

 

Trať se tvořila chvíli před závodem. Lyžaři z Vysočiny „neremcali“

 

Příští národní lyžařské mistrovství se konalo až po pěti letech, v roce 1946

I přes nedostatek času si pořadatelé dokázali poradit. Jak zpravovala Národní politika, „časně ráno vyjel tajemník Svazu lyžařů R. Krňoul měřit a vyznačit trať. Za tak krátkou dobu se toho ovšem moc udělat nedalo. Vyznačila se proto trať pět kilometrů dlouhá, se stoupáním, rovinou i sjezdem a každý závodník jel trať dvakrát. Kvalita terénu byla velmi dobrá a hlavně první jezdci štafet si ji pochvalovali. Další pak už těžili z rad svých předchůdců a podle potřeby ještě přemazávali.“

 

Na start pondělních závodů nastoupilo 18 z přihlášených 28 štafet. V průběhu jízdy ze soutěže odstoupil tým B+B Praha pro zranění závodníka Tryzny, který si z nárazu do stromu odnesl zlomeninu klíční kosti. Naopak v dobrém mohli na Senohraby vzpomínat lyžaři z Nového Města na Moravě, kteří s velkým přehledem vyhráli běh štafet. První tým Nového Města dokončil závod v čase tří hodin, dvaceti sedmi minut a dvaceti sedmi vteřin. Stříbrný skončil rezervní tým vítězů, a to v čase 3:36:09. Třetí místo obsadila štafeta z plzeňského lyžařského klubu B+B v čase 3:46:29.

 

Lyžaři oceněni ministerstvem obchodu. Šampionát končil na Moravě

 

Řízená omezení činnosti Svazu lyžařů, daná nuceným rekvírováním lyží pro potřeby německé armády na východní frontě, či pozdější zákaz pořádání lyžařských závodů i kurzů způsobily, že se národní mistrovství v roce 1941 stalo na pět let tím posledním.

Tečkou za první částí Mistrovství Protektorátu Čechy a Morava bylo slavnostní rozdělení cen v hotelu Valencie v Senohrabech. Mistr severské kombinace Šimůnek obdržel putovní cenu Ministerstva obchodu „Španielovo Vítězství“ a stejně jako všichni ostatní mistři disciplín i odznaky Svazu lyžařů na modrých stuhách.

 

Děj mistrovství se posléze přesunul do Nového Města na Moravě, kde se v neděli 16. února konal vytrvalostní závod v běhu na 50 km. Seriál národního mistrovství pokračoval 21. a 22. února v Pustevnách na Radhošti, které hostily soutěže ve sjezdu mužů a žen.