Šikana pošramotila dobré jméno školy, jaká nálada je Na Třebešíně?

Zdeněk Kouřil, učitel inkriminované třídy
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Na Střední průmyslové škole v těchto dnech probíhá soutěž v programování. Jaká je nálada, jak se cítí pedagogický sbor a zdejší osazenstvo měsíc po tragické smrti profesorky?

Co na to studenti?

Během soutěže jsme odchytili dva studenty čtvrtého ročníku. Chodí do školy rádi a jak na ně působí nedávná kauza? „Nesetkávám se přímo s negativními reakcemi, ale když někde řeknu, kam chodím na školu, tak každý v,í co zde proběhlo. Podle informací, které se ke mě donesly, se na školu hlásilo hodně lidí a potom co proběhlo, přihlášku odvolali. Je to škoda, tahle škola je velmi výjimečná,“ uvedl student SPŠ Na Třebešíně Václav, který lituje toho, že bylo poškozené dobré jméno školy.

Čtěte také: Kauza Třebešín: "Ráda bych oddělila šikanu a studentský vtípek"

Soutěž v programování

Čtrnáctý ročník soutěže v NC programování začal v pátek 18. března. Patronát nad ní má zdejší profesor Petr Kronus. Redakce Čtidoma.cz chtěla zjistit, jak se tady mají měsíc po tragické události která otřásla širokou veřejností, čím je škola jedinečná a jak to vypadá s přihláškami ke studiu.

Čtěte také: Souhrn: Fakta v kauze utýrané učitelky

Prohlídka školy

Areálem nás provedl Petr Kronus. Zdejší pedagog, který soutěž v programování má pod palcem. Obvykle se do ní hlásí tak 20 škol. Letos jich je pouze deset. Může za to úroveň studentstva, školy nemají natolik výrazné a dobré studenty, které by na podobnou událost chtěli vyslat. Mezi přednosti SPŠ Na Třebešíně patří například 3 obráběcí stroje CNC nebo bazén, který může navštěvovat i široká veřejnost. V současné době se zde pracuje na výstavbě kinosálu. A jaký má profesor Kronus pohled na nešťastnou událost, která tady proběhla?

Čtěte také: Utýraná učitelka: policie neprovedla pitvu. Vznikla petice na odvolání ředitele

Případ zemřelé učitelky

„Tento problém je, myslím si, skoro v každé škole, bohužel u nás se to rozvinulo do tragédie takového rozměru. Stále nevíme, zda to byl důsledek šikany. Kdybych byl lajk, tak ani nevím, jak bych se k tomu postavil, ale jako pedagog si myslím, že kauza byla hysterická a podpořená nevhodným výkladem v bulváru,“ říká Petr Kronus a dodává. „Nelíbilo se mi například i to, že v jednom televizním pořadu vystoupila naše bývalá vychovatelka, která šikanovala žáky. Například museli mít vystrčené nohy z postele a ona chodila, čuchala si k nim, zda je mají umyté. Nebo za nimi lezla do sprchy. Nelíbí se mi, že se na školu hází špína, ale špína neoprávněná. Mně osobně bylo z celé kauzy smutno.“

Čtěte také: Škola pořádá sbírku na pozůstalou po utýrané učitelce, připojte se i vy

Zástupce ředitele

Zastupující ředitel Václav Jahoda zrovna nebyl přítomný. V těchto dnech se podrobil lékařskému zákroku. Hovořili jsme se zástupcem Richardem Strnkou, podle jeho názoru právě tady vyrůstá elita mladých techniků. V čem je škola podle Strnky vyjímečná? „Škola vychovává odborníky v CNC v obrábění a je první v republice, kdo s tím má zkušenosti. Vlastní tři CNC stroje a to je to, co jiné školy nemají.“

Čtěte také: Kauza Třebešín: Ředitel odvolán, nahradí ho jeden ze zástupců

Škola je prestižní

Podle pedagogů a žáků jde tedy stále o prestižní školu, na kterou měla událost velmi neblahý dopad. V současné době nemají naplněnou kapacitu. Chybí přibližně třetina žáků. Přihlášky do prvního ročníku škola má. Ovšem všichni očekávali, že zájem bude vyšší.