Světový den roztroušené sklerózy podpoří zpěváci i politici

 

Benefiční Večer pro Josefa Zelmana z Kolína se letos 23. května koná již potřetí. Na večeru vystoupí kromě Josefových kamarádů také Marcela Březinová, Richard Tesařík a další. Záštitu nad celým večerem převzali starosta města Vít Rakušan a místostarosta Michael Kašpar. Celý výtěžek pomůže lidem s roztroušenou sklerózou.

Trvale žije v Domově

Kamarádi a známí Josefa Zelmana z Kolína, který z důvodu své nemoci trvale žije třináct let v Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové, se rozhodli pro něho uskutečnit do třetice Benefiční večer. Chtějí tak finančně podpořit toto nestátní neziskové zařízení, které jako první a stále jediné zařízení v ČR poskytuje komplexní zdravotní a sociální péči lidem nevyléčitelně nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci.

Výtěžek

První benefiční večer se uskutečnil 14. května 2014 s celkovým čistým výtěžkem 96.481 korun. Tato částka se stala součástí obnosu financí na vybudování bezbariérové cesty vedoucí z Domu sv. Josefa do parku a Bylinkové zahrady.

Při hraní bocci

Druhý ročník benefičního večera se uskutečnil na Světový den roztroušené sklerózy 27. května a společně s divadelním představením Jaroslava Duška v Kolíně „Pátá dohoda“ přinesl Domovu sv. Josefa 124 tisíc korun. Tato suma byla věnována na pořízení transportního zařízení nezbytného pro plnohodnotný provoz nově zrekonstruovaných Domů sv. Damiána a sv. Kláry na sklonku roku 2015.

„Výtěžek z třetího benefičního večera bychom rádi použili na pořízení schodové plošiny do keramické dílny, případně další vybavení do nových prostor,“ říká jedna z organizátorek Jitka Holcová.

Kapacita lůžek

Domov sv. Josefa - největší středisko Oblastní charity Červený Kostelec - doposud každoročně poskytl svoje služby více jak 250 lidem z celé republiky. Od doby vzniku pomohl tak přibližně 3,5 tisícům nemocným.

Kvalitní péče si podporu zasluhuje

Od prosince 2015 se kapacita lůžek zdvojnásobila a nyní Domov sv. Josefa disponuje 88 lůžky, a to 14 lůžek trvalého pobytu najdete v Domě sv. Josefa, 15 lůžek v Domě sv. Damiána, 28 lůžek zdravotního pobytu v Domě sv. Josefa a 29 lůžek odlehčovacích pobytů v Domě sv. Kláry, 2 lůžka i nadále patří chráněnému bydlení v Domě v zahradě.

Podpora

Na večeru vystoupí kromě Marcely Březinové a Richarda Tesaříka také zpěvačka Spirituál kvintetu Irena Budweiserová, Štěpán Markovič a Orchestr Václava Marka. Večerem provede moderátor Josef Mádle.

Jaké další plány má kandidát na hejtmana Středočeského kraje Vít Rakušan? Vít Rakušan (STAN): Současná politika je udržovací. Chceme dát kraji vizi.