Co trápí Odolenu Vodu?

Umíte vyskloňovat název Odolena Voda
 

„Jak to myslíš Odolena? Možná měla být Osolená?“ Začínám větou ze známého filmu „Ten svetr si nevlíkej“, a ano, dneska se trochu detailněji podíváme na Odolenu Vodu.

Odolena Voda leží osm kilometrů od Kralup nad Vltavou a v těsné blízkosti Letiště Vodochody. Letiště patří mezi palčivé otazníky místních – bude rozšířeno, nebude rozšířeno, je to problém, není to problém, potřebujeme to, chceme lepší infrastrukturu? Jedni jsou na straně letiště, druzí se úzkostně bojí jeho výstavby. Většina místních, alespoň podle naší ankety, je spíše pro výstavbu, uvítali by zlepšení infrastruktury, nové obchody nebo třeba sjezd z dálnice.

 

Druhý tábor, do kterého se počítá i celá iniciativa „Stop letišti Vodochody“, se výstavbě brání zuby nehty. Většinou se jedná o lidi, kteří se do Odoleny Vody přistěhovali za klidem, a místo toho se jim nad hlavami prohánějí letadla, která se tady zalétávají, nebo Íráčtí vojáci, kteří se právě ve Vodochodech učí létat. V tuto chvíli se jedná skoro o neřešitelný spor. Místním kromě hluku vadí také například světelný smog.

 

Podle ředitele Letiště Vodochody Martina Kačura se k výstavbě přistoupí nejdříve za pět let, všechno trvalo tak dlouho, že se jakékoli práce příliš zdržely. Navíc ještě pořád leží u soudu kasační stížnost Ministerstva životního prostředí. Dokud nebude zamítnuta, nemohou na letišti dělat vůbec nic.

Uvítali byste tramvaj do Odolky? Tramvají do Odolky a Líbeznic? Připadá vám to jako sci-fi? Jak to mají místní s letištěm? Plánovaná letiště děsí Středočechy. Bojí se hluku a smogu A jak se na problém Letiště Vodochody dívají kandidáti na hejtmany? Anketa: Jak se kandidáti na hejtmana dívají na Letiště ve Vodochodech?

Co ještě trápí hrdé Vodoláky? Například to, že nemají dostatečné supermarkety nebo sjezd na dálnici. Denně tak stojí dlouhé kolony již ze Zdib. A lépe to zatím nevypadá. V těsné blízkosti místa, na kterém by sjezd mohl stát, jsou například domy, které by v takovém případě potřebovaly protihlukové zdi. To ale podle všeho není reálné, pořádně by se sem nevešly.

 

Odolena Voda patří mezi města a obce, která se integrují do Prahy. Jedná se o autobusy, které končí v zastávce Kobylisy nebo Ládví. Obyvatelé těchto městských částí jsou výrazně proti integraci, a tak se často ozývají hlasy, které integraci kritizují a bojují proti ní. Zatím to nikomu není příliš platné. Integruje se dál, až pražský radní pro dopravu Petr Dolínek přišel s nápadem, že by právě do Odoleny Vody měla vést tramvaj.

 

Původ názvu

Odolena Voda (původně Odolenova Voda) získala svůj název nejspíše podle hojnosti vody, která vedle dalších příznivých životních podmínek byla vždy určující pro trvalejší osídlení, a podle osoby jménem Odolen, tedy zakladatele obce. V obci i okolí byl velký dostatek vody. Tomu svědčí i  dochované názvy okolních obcí - V Loužkách, V Jordáně, Pod Rybníkem, V Struhách, V Jezírkách.

 

Odolena Voda má i velmi specifické skloňování, znáte ho? Dáte to správně?

nominativ

Odolena Voda

genitiv

Odoleny Vody

dativ

Odoleně Vodě

akuzativ

Odolenu Vodu

vokativ

Odoleno Vodo

lokál

Odoleně Vodě

instrumentál

Odolenou Vodou

 

Klíčová slova: