Na první cestu do školy je třeba dítě připravit. Nejkratší vždy neznamená nejbezpečnější

Děti musí mít na první cestu do školy hlavně dostatek sebevědomí
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Konec prázdnin je tu a s nástupem do školy musí dítě stále častěji řešit různé dopravní situace. Jak vhodně svého prvnáčka na něco podobného připravit?

Hlavním předpokladem pro to, aby vaše dítě cestu do školy bezpečně zvládlo, je především správný přístup rodičů, vysvětlování chování na cestě do školy, při nakupování a také alespoň rok před nástupem do základní školy rozšiřování vědomostí z dopravní výchovy.

Dítě musí být připraveno

Ještě předtím, že přijde na řadu první den nového školního roku, je třeba, aby vaše dítě bylo na cestu dostatečně připraveno. "Několikrát je třeba s ním cestu projít a znovu a znovu mu vysvětlovat a procvičovat s ním, jak má v konkrétních situacích postupovat. V podstatě jde o to, znovu mu opakovat příslušné úkoly," vysvětluje postup tisková mluvčí policie Vendulka Marečková.

Ideální je zvolit chůzi po nejširších chodnících a přecházení tam, kde jsou semafory, vyznačené přechody pro chodce nebo alespoň na křižovatkách, kde řidiči zpravidla zpomalují. Při cestách je také zapotřebí děti učit přiměřené chůzi a také je varovat před nebezpečím na vozovce při dešti, sněžení, padání listí a podobně.

Daleko lepší je totiž přijít o chviličku později a omluvit se, než se při spěchu stát obětí dopravní nehody. I v rámci zkušebních cest je důležité zopakovat význam všech dopravních značek, které dítě na trase potká.

Znát své dítě

Každý rodič by měl znát nejen individuální vlastnosti svého dítěte, ale především znát a respektovat vývojové zvláštnosti tohoto věku. "Těmi jsou nepozornost, impulzivita a nedostatečná předvídatelnost," vyjmenovala Marečková.

Kromě těchto znaků je vzhledem ke správnému zhodnocení dopravní situace nepříznivým faktorem také nedostatečná výška dítěte. Ta ho samozřejmě omezuje v rámci orientace a ztěžuje výhled a viditelnost jak dětem, tak i samotným řidičům.

Nástupem do školy musí dítě řešit navíc náročné zátěžové situace související s adaptací na školní prostředí, proto si dítě zaslouží mimořádnou pozornost okolí, hlavně však harmonické rodinné prostředí a trpělivý a laskavý přístup rodičů.

V rámci úplných začátků je velmi důležité dítě do školy doprovázet a posílit tak jeho pocit jistoty a sebevědomí, aby následně později dokázalo různým nástrahám čelit samo.