Válečné konflikty Česku pomáhají: Zbrojní průmysl prosperuje

Vojenský průmysl v posledních letech významně expanduje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zbrojní průmysl v České republice každoročně prudce expanduje. Jen za minulý rok byl export zbraní a vojenského materiálu v hodnotě 19 miliard Kč. Zbrojní průmysl v České republice by měl stále růst. Problematické však je, že prosperita je zapříčiněná válečnými konflikty po celém světě.

Politici napříč poslaneckou sněmovnou naleznou společnou shodu jen zcela výjmečně. Seznam témat, které je názorově rozdělují, by zaplnil mnoho řádek. Čapí hnízdo, Andrej Babiš jako agent Bureš, Kalousek, kmotři, politické trafiky, imigranti, referendum a mnoho dalších kauz štěpí společnost a vytváří konflikty. Existuje však jedno téma, u kterého politici spokojeně počítají zisky a jednohlasně se shodují. Tím je export zbrojního průmyslu. 

Krvavé peníze

Tento rok by se měl zisk z prodeje vojenského vybavení a zbraní vyšplhat až k rekordním dvaceti miliardám korun. V roce 2001 se celoroční zisk z exportu pohyboval okolo dvou miliard, nárůst je tedy za poslední léta markantní. Zbrojnímu průmyslu v České republice naneštěstí velmi prospívají válečné konflikty po celém světě. Ukazatel zisku je tedy často odrazem většího počtu vojenských střetů. Velká radost z prosperujícího odvětví by se tedy měla krotit, protože získané peníze jsou většinou podmíněné smrtí a utrpením. 

Největší čeští exportéři jsou firmy: Aero Vodochody; LO MPRAH, Czechoslovak Group; STV Group, Česká zbrojovka, Sellier & Bellot; * STV Group

Česko ve světě

Boje na Blízkém východě proti Islámskému státu nebo nekonečný válečný konflikt Izraele s Palestinou mají ve zbrojní technice silné české zastoupení. Irácké vojsko v roce 2016 nakoupilo celkem dvanáct letadel L-159, které pro ně vyrobila firma Aero Vodochody. V Izraeli se zase úspěšně daří české Tatrovce, která dováží kompletně vybavené automobily (ročně až 700 nákladních aut) nebo jen podvozky a jiné samostatné součástky. Stopy českých zbrojních produktů nalezneme v Egyptě, Saudské Arábii, Afgánistánu, USA, Indii a dokonce i v Brazílii. Zemí, které s Českou republikou obchodují, je ale stále čím dál tím víc. Největší rozsah svého produktu do celého světa má firma Sellier & Bellot, která vyváží 90 % celkové produkce válečné munice. Ve stejném poměru exportuje Česká zbrojovka ruční zbraně. 

Zbraně ve správných rukou

Velký nárůst českých zbraní po celém světě může mít i velmi negativní důsledky. Země, s kterými české firmy obchodují, nejsou vždy úplně demokraticky stabilní. V posledních letech se Egypt a Saudská Arábie nejeví jako režim, kde by mohly být české zbraně ve správných rukou.

Nedávným příkladem jsou údajně prodané houfnice do Ázerbajdžánu, který už dvacet let žije v konfliktu s Arménií. Jejich existencí je Arménie silně znepokojena. České úřady však vůbec netuší, jak se zbraně v Ázerbajdžánu ocitly, a to je zásadní problém.

Obchod s vojenským artiklem je zcela jistě finančně velmi zajímavý, ale fakt, že se české produkty mohou dostat na špatnou stranu, bude hrozit neustále. Morálně je taky namístě si položit otázku, zda je všeobecná spokojenost s velkým počtem válečných konfliktů v pořádku, protože bez nich by naše zbraně nebyly potřeba.