Dnes je světový den obezity, během 12 let bude polovina Evropanů obézních. Jak se vyhnout kilům navíc?

Dnes je světový den obezity
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stále obrovské množství Čechů bojuje se svojí nadváhou, která v mnoha případech přechází i v obezitu. Příčiny můžeme hledat zejména v pohodlném a mnohdy nepříliš zdravém životním stylu i ve stravě, resp. v dopřávání si nadmíry kalorií či konzumace nezdravých jídel. Češi trpí také v mnoha případech nedostatkem pohybu, což se na jejich váze také výrazně podepisuje.

I obezita má svůj světový den, tím je právě dnešek 19. května. Řada organizací podporující zdravý životní styl chystá nejrůznější programy a poukazuje na problematiku a následky nadměrné váhy či nedostatku každodenního pohybu.

V posledních letech se obezita rozšiřuje mezi všechny věkové skupiny obyvatel.

Nadváha není problém jen estetickým

Nadváha a následná obezita totiž nejsou problémem pouze estetickým, je to velmi závažné onemocnění a počet výrazně obézních jedinců rok co rok stoupá. Předpokládá se dokonce, že zhruba v roce 2030 bude každý druhý obyvatel Evropy obézní. Problémy s nadváhou nemají jen dospělí, ale v posledních letech stále více i děti.

Oněch několik kilogramů navíc zatěžuje celou řadu orgánů v těle. Bezesporu mnohonásobně více trpí i samotné klouby. Mezi nejvážnější, ale také nejčastější nemoci, jež jsou spojené s nadváhou či obezitou, patří diabetes II. typu, kardiovaskulárnímu onemocnění a také některému typu rakoviny. Obezita dle odborníků způsobuje až třetinu všech onemocnění, kterým by se dodržováním správného životního stylu dalo předejít.

Projekt Výzva 52 upozorňuje na problémy

O obezitě byl před nedávnem spuštěn i projekt Výzva 52, který má na starosti společnost STOB. Cílem projektu je každý týden upozornit na téma z oblasti výživy, pohybu nebo psychiky a provést uživatele malými a postupnými změnami, které povedou ke zlepšení psychické i fyzické kondice jedince. Tento týden se projekt zaměřuje na stravování či „mlsání“ u televize. To má dle odborníků ze společnosti STOB stále podobný scénář, ve kterém se velmi často objevují slané brambůrky, pivo, víno či slazené nápoje.

V České republice trpí obezitou, podle posledních dostupných průzkumů, 73 % mužů a 57 % žen.

Důležitý je postup i stanovené cíle

Jak se alespoň pokusit skoncovat s několika kily navíc či již rozvinutou obezitou? Důležité je prý si zkrátka hned vše najednou nezakazovat. Těžko totiž budete sedět u televize s prázdnými talíři. Důležité je však se zaměřit na to, co jíme. Místo brambůrků je tak dobré „zobat“ například oříšky. Je velmi důležité si stanovit předem reálné cíle a postupné kroky, díky kterým se budeme cíli přibližovat.

Právě takto je mnohonásobně vyšší šance, že svůj zdravý životní styl a návyk udrží člověk dlouhodobě. A to je jeden z hlavních cílů nejen mnoha projektů.