Má ještě co nabídnout? Starostou Kolína byl potřetí zvolen Vít Rakušan

Nové vedení Kolína
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Starostou Kolína se již potřetí stal Vít Rakušan, lídr vítězného hnutí Změna pro Kolín. Poprvé byl do čela města zvolen v roce 2010, nyní byl jediným kandidátem na starostu. Na ustavujícím jednání zastupitelstva pro něj hlasovalo 26 z 27 přítomných zastupitelů. Místostarosty se stali Michael Kašpar a Michal Najbrt (oba Změna pro Kolín).

Komunální volby v jednatřicetitisícovém Kolíně vyhrálo hnutí Změna pro Kolín, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhé skončilo hnutí ANO se ziskem tří mandátů. Po jednom mandátu získaly KSČM, Kolíňáci a Volba pro Kolín, kterou do voleb vedl končící druhý místostarosta Tomáš Růžička, jenž dosud v koalici působil za Kolíňáky.

Rozhodli to voliči

Rakušan bude kvůli svému poslaneckému mandátu a působení v krajském zastupitelstvu neuvolněným starostou jako doposud. Oba místostarostové budou svou funkci plnit jako uvolnění. "Doufám, že občané města Kolína nebudou z mého dalšího působení zklamáni. Doufám, že je přesvědčím, že jejich volba byla správná, a udělám pro to maximum," řekl po svém zvolení Rakušan.

Podle svých slov chtěl nechat rozhodnout samotné voliče, jak jeho působení jako neuvolněného starosty vnímají. Uvedl, že kdyby nezískal mezi kandidáty nejvyšší počet preferenčních hlasů, o místo starosty by se znovu neucházel. Zastupitelé také zvolili devítičlennou radu, Změna pro Kolín v ní bude mít sedm křesel, koaliční partneři Volba pro Kolín a Kolíňáci získají po jednom místě.

Oddlužení a shánění peněz

Prioritou pro město v následujících čtyřech letech je podle Rakušana především pokračování v oddlužování Kolína a shánění peněz, které spočívá v efektivním čerpání dotací. Mezi další důležité investice patří opravy ulic, stavba sportovní haly v městské části Borky a příprava a vypsání mezinárodní architektonické soutěže na novou knihovnu v areálu kolínského zámku. Prioritou má být i revitalizace Jiráskova náměstí na Zálabí.

Koalice chce vydat do ledna programové prohlášení, v němž popíše své plány a priority pro příští roky. V dalších volbách už Rakušan o místo starosty usilovat nehodlá. Změnu pro Kolín podle něj povede v příštích volbách za čtyři roky současný místostarosta Michael Kašpar.

Klíčová slova: