Rybář Vágner: Už nemám tak extrémní pohled. Chápu lidi, co ryby jedí

Jaké má plány s rybníkem?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rybář Jakub Vágner se chystá spolu s vodárenskou společností Veolia postavit u jezera Katlov na Kutnohorsku čistírnu odpadních vod. Stavba by měla začít i být dokončená v příštím roce. Vágner tam vlastní pozemek mezi vodními plochami, na kterém chce rovněž postavit rekreační chatky v rámci centra pro sportovní rybáře. Technologie budou stát jednotky milionů, celý projekt pak desítky milionů korun.

Podle Michala Hanáčka z Veolie se technologie, která bude v čistírně vod použita, nazývá Moving Bed Biofilm Reactor a byla vyvinutá švédskou společností ze skupiny Veolia. "Srdcem jsou plastové nosiče. Rostou tam bakterie, které jsou odpovědné za samotný čisticí proces," uvedl. Odpadní vody by měl systém vyčistit a téměř stoprocentně zrecyklovat.

Má i další rybník

Systém se podle něj využívá i v potravinářských provozech, v Česku například v Kofole v Mnichově Hradišti, v Aromě Praha nebo v Draslovce v Kolíně. Více než dvacetihektarový rybník si Vágner pronajal na 25 let od města Kutná Hora. Ročně za něj platí přes 400 000 korun a má na něj předkupní právo. Pronajatý má také sousední rybník Pohan.

Na Katlově podle něj po revitalizaci žijí čolci, mloci, vzácné druhy vážek i mořští orli. Z ryb jsou tam téměř všechny české druhy až na lososovité - tedy například kapři, štiky, candáti, okouni, líni, hrouzci, úhoři nebo sumci.

Další zajímavá výprava

Syn hudebníka Karla Vágnera je držitelem mnoha rybářských rekordů, za rybami a dobrodružstvím cestuje téměř do všech koutů světa. Propaguje rybářský přístup zvaný "chyť a pusť", kdy se ulovené ryby vracejí do vody. "Již ale nemám tak extrémní pohled a chápu lidi, kteří ryby jedí," usmíval se Vágner.

V příštím týdnu chce zamířit do Íránu na expedici. "Bude předcházet některým filmovým projektům," dodal. Chce v příštím roce spustit filmový projekt, který se nebude ryb týkat. "Bude to navazovat na 20 let zkušeností z mých cest," uvedl s tím, že půjde o mapování kultur, které ještě existují, ale za pár let již existovat nebudou.

Klíčová slova: