Proč ho nikdo nechce? Stát potřetí nabízí k prodeji zámek v Načeradci na Benešovsku

Co vše se nabízí?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Stát potřetí nabízí k prodeji zámek v Načeradci na Benešovsku. V předchozích dvou dražbách se nepodařilo najít kupce. Minimální cena byla proto snížena na 18,9 milionu korun. Opakovaná dražba se uskuteční ve středu v Benešově.

Stát původně za zámek požadoval nejméně 22 milionů korun. Po zářijové neúspěšné dražbě cenu snížil na 19,8 milionu Kč. Další dražba, která se konala v říjnu, ale také skončila neúspěchem. Proto byla cena ještě snížena. "Minimální podání bylo stanoveno na 18,9 milionu Kč, nejnižší příhoz na 200 000 Kč," upřesnil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Co všechno je ve "hře"?

Stát převzal zámek do svého vlastnictví v loňském roce od dětského domova Sedlec-Prčice jako nepotřebný majetek. Žádná státní instituce o něj neprojevila zájem, proto ho nabízí k prodeji. Patrový objekt s jednoduchou fasádou a přilehlý anglický park jsou nemovitou kulturní památkou a nacházejí se v centru městyse. Na park navazuje ovocný sad a bývalá zelinářská zahrada a zahradnictví s dochovanými skleníky a také domkem pro personál, v němž byly částečně rekonstruovány vnitřní prostory.

Přestože není od roku 2015 využíván, je zámek podle Ležatky stále v poměrně dobrém stavu. V roce 1987 řemeslníci opravili střechu, vnitřní prostory, rozvody inženýrských sítí a fasádu. V roce 2000 byla rekonstruována kotelna, topení a vzduchotechnika.

Zámek dal postavit v roce 1734 František Josef ze Starhembergu. Do konce 70. let 20. století areál sloužil jako dětský domov, poté zde byla umístěna internátní škola a později výchovný ústav.

Klíčová slova: