Tajemnice prý chybovala, dostala výpověď. Město ji přesto chce odškodnit

V Rakovníku by se celé kauzy rádi co nejdříve zbavili
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Rakovník dál řeší kauzu týkající se výpovědi tajemnice, místo dalšího soudu chce dohodu. Spor začal ještě za minulého vedení města. Tajemnice dostala výpověď, brání se soudně. A město ji chce vyplatit, Eliška Pidrmanová to však odmítá.

Před jednáním soudu nyní rakovnický úřad prověřuje možnosti dohody, zpracována bude i právní analýza, aby případná výše finančního vyrovnání vycházela z rozsudků a rozhodnutí v podobných případech. Potvrdil to starosta Rakovníku Luděk Štíbr (ODS).

Spor začal odvoláním a výpovědí tajemnice Elišky Pidrmanové v roce 2015. Minulé vedení města později přijalo tajemnici novou. Soudy ale označily výpověď Pidrmanové za neoprávněnou. "Je to komplikované z toho důvodu, že jsme postavení do situace, že tady máme dvě právoplatně jmenované tajemnice města," uvedl starosta.

Odmítla a chce se soudit

Podle bývalého starosty Pavla Jenšovského (ČSSD) tajemnice Pidrmanová opakovaně chybovala a překračovala své pravomoci, například při zadávání veřejných zakázek. Ještě před zahájením soudních jednání město nabídlo tajemnici 40 000 korun v rámci smíru.

Nabídku odmítla a následoval soud. Okresní i krajský soud poté označily výpověď za neoprávněnou. Na radnici se tak ocitly dvě tajemnice, což město podle bývalého starosty řešilo podle zákoníku práce, následovala tedy výpověď pro nadbytečnost.

Dohodu města včetně výše odškodnění bude pravděpodobně v první polovině roku 2019 schvalovat rakovnické zastupitelstvo. Termín zatím není jasný, záležet bude na délce zpracování návrhu dohody.