Bezdomovci si mohou nocleh odpracovat. Je tohle cesta, jak je zapojit do běžného života?

Uvidíme, jestli se to v Příbrami osvědčí
 

Nocleh v centru pro bezdomovce v Příbrami si mohou návštěvníci odpracovat úklidem zařízení a jeho okolí. Na mrazu tak nezůstanou ani ti, kteří nemají 40 korun na zaplacení noclehárny. Využít mohou i nocování vsedě na takzvané teplé židli, které je zadarmo. V Příbrami je podle ní asi 50 lidí bez domova, stále častěji jde o seniory.

Příbramské nízkoprahové centrum s noclehárnou je v provozu druhou zimní sezonu a o přenocování je v tomto období opět velký zájem. Kapacita denního zařízení je 30 míst, noclehárny pak 24.

"V mrazivém počasí posledních dní byla kapacita naplněna, a využívány tak byly i takzvané teplé židle. Klienti, kteří nemají na úhradu, si mohou nocleh odpracovat. Funguje takzvaná aktivizační činnost, za níž klienti obdrží kredit, který následně vymění za zpoplatněnou službu," uvedla mluvčí radnice Eva Švehlová.

Někteří lidé s centrem nesouhlasí

Nízkoprahové denní centrum, které funguje od června 2017, loni poskytlo 4 208 konzultací. Vícekrát či jednorázově ho navštívilo 130 lidí, z toho bylo 29 žen. Noclehárnu, která je placená a jejíž návštěvníci nesmějí být pod vlivem alkoholu, využilo 92 klientů, z toho 17 žen.

"Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram se podařilo nízkoprahové denní centrum a noclehárnu začlenit do krajské sítě, což znamená, že již v letošním roce bude provoz zařízení financován z krajských prostředků," uvedl místostarosta Jan Konvalinka (za ANO).

S výstavbou centra pro bezdomovce v areálu bývalé výtopny nesouhlasili lidé v okolí, podepisovali se pod protestní petici. Požadovali umístění do jiné lokality, podle nich by tato zařízení neměla být budována v hustě osídlené oblasti poblíž centra, ale spíše v obslužné či průmyslové části města. Vedení radnice naopak tvrdilo, že vhodnější pozemek nelze najít. Stížnost proti záměru se dostala až na krajský úřad, který ji zamítl.

Klíčová slova: