Kriminalita ve středních Čechách klesla, objasněnost stoupá. Kraj má také více policistů

Bude současný trend pokračovat?
 

Kriminalita ve Středočeském kraji klesla, objasněnost trestných činů stoupá. Loni policisté v regionu vyšetřovali 19 210 skutků, což je meziročně o zhruba 1 200 méně, pokles tedy činí šest procent. Objasněnost trestných činů stoupla o jedno procento na víc než 48 procent.

Nejvíce trestných činů vyšetřovali policisté na Kladensku a Mladoboleslavsku. Kriminalita klesla téměř ve všech středočeských okresech, výjimkou jsou Mladoboleslavsko a Benešovsko.

Nejvýrazněji kriminalita klesla na Příbramsku, a to o více než 11 procent, více než desetiprocentní pokles zaznamenali policisté také v územních odborech Kladno, Kolín, Nymburk, Praha - venkov jih a Praha venkov - západ.

Co říkají čísla?

Ve středních Čechách mírně přibylo, o tři procenta, násilné kriminality. Policisté šetřili necelých 1 400 případů, jejich objasněnost mírně klesla na necelých 66 procent. O téměř 11 procent ubylo majetkových trestných činů, vyšetřováno bylo 9 500 skutků.

Celkově se loni ve středních Čechách stalo 14 866 nehod, meziročně o 159 víc, zemřelo při nich 106 lidí, o 43 více než v roce 2017. Přibylo i těžce zraněných, naopak lehce zraněných bylo v loňském roce méně. "Ubylo i nehod na železničních přejezdech," řekl krajský policejní náměstek Jan Tulach.

V kraji je více policistů

Meziročně také krajské policii přibylo policistů, loni jich ve středních Čechách sloužilo 3 465, letos jejich počet přesáhl 3 500.

"Stabilizaci a menší nárůst hodnotím velice pozitivně," vysvětlil středočeský policejní ředitel Václav Kučera. Podíl žen ve službě je zhruba 23 procent. Nejvíce policistů podle Kučery chybí na Mladoboleslavsku a v oblasti Praha - venkov jih. Pomáhají posily 60 policistů z jiných krajů i policisté v rámci kraje.