Je to řešení? Ubytovací poplatky by pro město mohlo vybírat samo Airbnb

Změní se pravidla hry?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát jedná s firmou Airbnb o spolupráci spočívající ve výměně informací a také v tom, že by poplatky za ubytování namísto samospráv vybírala sama firma a poté je odevzdávala. Časem by se toto řešení mohlo týkat i dalších podobných služeb. Krátkodobé ubytování v metropoli podléhá kritice z důvodu narušování pořádku, nedodržování pravidel majiteli bytů či vlivu na trh s bydlením.

Zástupci Airbnb podle Marvanové již městu zaslali návrh memoranda pro spolupráci a na únor je naplánováno další jednání. "Princip memoranda je výměna informací a zároveň nabídka spolupráce při výběru poplatků. To je pro nás nejzajímavější," uvedla radní. Dodala, že podle odhadů většina poskytovatelů bytů ubytovací poplatky nehradí.

Jak by to fungovalo?

Spolupráce by byla založena na tom, že město uzavře s Airbnb a výhledově s dalšími podobnými firmami smlouvu, na základě které budou samy společnosti poplatky vybírat a poté odevzdávat. "Tak by se vybralo mnohem víc poplatků, které by se pak mohly využít třeba pro činnost městské policie," uvedla radní s tím, že v centru je mnoho stížností na chování cizinců. Případy neukázněného chování hostů může podle radní město řešit ve spolupráci se strážníky, ubytovacími platformami i majiteli bytů, předpokladem je však spolupráce a výměna informací.

V současnosti Sněmovna projednává návrh zjednodušení ubytovacích poplatků, ke kterému pirátský poslanec Jakub Michálek podal pozměňovací návrh zakotvující výběr firmami přímo v zákoně. Podle Marvanové nicméně v případě dobrovolné dohody není zákonné zakotvení nutné.

Vládní návrh počítá s tím, že se ubytovací poplatek sloučí s rekreačním a lázeňským a maximální sazba od roku 2021 stoupne na 50 korun za den. Praha jako turisticky nejžádanější lokalita bude zřejmě chtít vybírat poplatek na horní hranici. Zástupci Airbnb loni uvedli, že s ohledem na počet hostů ubytovaných v metropoli by v tomto modelu město mohlo získat zhruba 160 milionů korun ročně.

Kolik je nabízeno bytů?

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Služby čelí kritice a snahám o regulaci, podle mnohých vedou k růstu cen nemovitostí a na chování hostů si stěžují obyvatelé zejména centra metropole. Podle loňské analýzy městského Institutu plánování a rozvoje se přes ubytovací platformy v nejužším centru Prahy pronajímá každý pátý byt.

V Praze je podle analýzy kterou zpracoval městský Institut plánování a rozvoje (IPR), celkem 650 000 bytů a počet bytů nabízených přes Airbnb byl v květnu loňského roku 11 500, tedy 1,4 procenta bytového fondu. V Josefově, na Malé Straně a na Novém Městě podíl převyšuje deset procent, na Starém Městě 20 procent. V Karlíně je to 4,9 procenta, na Vinohradech 3,2, na Smíchově 2,9 a na Žižkově 2,8 procenta. V dalších částech Prahy je podíl zanedbatelný. Zhruba 40 procent nabídky je koncentrováno v historickém centru.

Klíčová slova: