Ceny nemovitostí v Praze zatím neklesají. Jak momentálně vypadá situace na realitním trhu?

Může obyčejný smrtelník dosáhnout na byt v hlavním městě?
 

Zájemci o vlastní bydlení jsou v souvislosti s vývojem cen jako na trní. Ty totiž v posledních letech raketově rostly, ale v mnoha mimopražských lokalitách se situace konečně umoudřila. Jedním z důvodů stagnace je zřejmě zpřísnění pravidel pro hypotéky, ovšem přesto to zatím nevypadá, že by měly nemovitosti výrazně zlevnit. Důvod je prostý – kvalitní bydlení je nedostatkové zboží a na menší zájem trh reagovat nemusí.

Vybrat bydlení není snadné. Kritérií je mnoho a kromě cenové dostupnosti hrají roli specifika lokality a mimo jiné i dispozice bytu či domu. V praxi proto většina zájemců slevuje z původních požadavků, a to především s těmi na velikost bydlení.

Absolutně nejžádanější dispozicí je 2+kk, ale spousta lidí se nakonec dočasně spokojí s menším bytem – jednoduše proto, že si dvoupokoják na vysněném místě nemohou dovolit. A než si ho pořizovat v horší lokalitě, raději sleví na dispozicích.

V Praze je bytů málo, k poklesu cen není důvod

Aktuálně to vypadá, že není logický důvod, proč by měly ceny nemovitostí v metropoli klesat. Počet zájemců sice dočasně klesl o cca 8-10 %, ale poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Prodávající navíc obvykle nemají velkou motivaci k rychlé transakci. Raději počkají na zájemce, který je ochoten zaplatit více. A protože se nestaví dostatek nových developerských projektů, v některých lokalitách zřejmě ceny bytů zase o něco stoupnou. 

Od roku 2015 ceny pražských bytů „vystřelily“ směrem nahoru o cca 60 % a letos by mohly stoupnout o dalších 5 %. Lidí usilujících o koupi vlastního bydlení bude přesto dost, a to i těch, kteří se zajímají o prodej luxusních bytů v Praze. Exkluzivní nemovitosti sice minulý rok doznaly největšího zhodnocení za posledních 25 let (v průměru o 15 %), ale stále se těší velké pozornosti ze strany náročné klientely a investorů. Pokud do této skupiny patříte i vy, obraťte se na odborníky z Homeland.cz, jejichž specialitou jsou kvalitní a luxusní nemovitosti.

Klíčová slova: