Devadesát procent přestupků spáchali cizinci. Hamáček: Poláci nemají k české policii respekt

Smíšené hlídky by mohly problém částečně vyřešit
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V průmyslových oblastech by měly dohlížet na pořádek smíšené česko-polsko-slovenské policejní hlídky, jako tomu bylo loni na Mladoboleslavsku. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka se tento projekt osvědčil a bylo by dobré v něm pokračovat. Jak by tedy měla vypadat budoucí spolupráce?

O pokračování spolupráce jedná Jan Hamáček s polskými a slovenskými ministry vnitra. Několik desítek zahraničních policistů by mělo působit nejen v Mladé Boleslavi, ale i v Kvasinách či Plzni.

"Hledáme způsob, jak zajistit, aby do České republiky na dobu delší než jeden měsíc - bavíme se o několikaměsíčních stážích nebo pobytech - přijelo několik desítek polských a slovenských policistů. Ti budou potom přiděleni na základě rozhodnutí policejního prezidia k cizinecké policii v problémových lokalitách," uvedl ministr vnitra. Za idelální by považoval, kdyby z každé země přijelo po 20 příslušnících na půlroční turnus.

Dojde i na další země?

Úkolem zahraničních policistů bude podporovat české kolegy při kontrolách na ubytovnách i při práci v terénu. Mohou také pomáhat krajanům, kteří se stali oběťmi trestných činů. Podle Hamáčka se při měsíčním pilotním projektu v Mladé Boleslavi ukázalo, že například dělníci z Polska mají velký respekt ke své policii, zatímco na výzvy té české moc nereagují.

Pracovníci z Polska a Slovenska jsou hlavně v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Kromě toho jsou v ČR dělníci z Ukrajiny, Bulharska nebo Rumunska. Hamáček nevylučuje, že se obrátí i na představitele těchto zemí. Třeba v případě Ukrajiny je to složitější, protože není v EU. I tak je ale policejní spolupráce možná. "Ochota spolupracovat je největší na straně Polska a Slovenska, tak jsme šli touto cestou," řekl ministr.

Vláda se podle Hamáčka shodla, že je potřeba se zaměřit také na roli pracovních agentur na trhu práce a zajistit záruky, aby se zahraniční dělníci v budoucnu po ochlazení ekonomiky vrátili do svých zemí a stát je na vlastní náklady nemusel repatriovat.

90 procent přestupků jde za cizinci

Hamáček se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) podepsali memorandum o spolupráci při řešení problémů s dělníky z ciziny. Na jeho základě bude mít Středočeský kraj zástupce v expertní pracovní skupině. Kromě vnitra a policie jsou v ní Královéhradecký a Plzeňský kraj, jež podobné problémy také zatěžují.

S kriminalitou zahraničních pracovníků se ve středních Čechách potýká hlavně Mladá Boleslav a okolí. Pracují tam tisíce cizinců, především ve firmách spojených s automobilovým průmyslem, a to nejen ve Škodě Auto, ale i v dodavatelských firmách.

V Mladé Boleslavi podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) spáchají cizinci asi 90 procent všech evidovaných přestupků. Strážníci se musí zabývat například problémy s opilci, drogami, rušením nočního klidu, rvačkami, obtěžováním nebo násilnými trestnými činy. Podobné problémy jsou podle hejtmanky také v Kolíně, v něm je automobilka TPCA.