Parádní úlovek: Muž z Benešovska našel při práci na zahradě středověké mince

Pyšný nálezce byl právem oceněn
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Muzeum Podblanicka získá do svých sbírek středověké mince, které našel loni v srpnu na své zahradě muž z Čeliva na Benešovsku. V poškozené keramické nádobě a jejím okolí bylo 583 mincí vyražených v letech 1350 až 1455. Jde o ojedinělý nález, který se rozhodně nepodaří každý den

Mince budou uloženy ve sbírkách muzea. "Na podzim si je veřejnost bude moci poprvé prohlédnout na výstavě věnované pokladům na Podblanicku," uvedla Veronika Hanusová z muzea. Nálezce našel při práci na zahradě několik mincí a vyjmul je ze zeminy. Když zjistil, že jsou zřejmě velmi staré, ponechal zbytek nálezu v původním stavu a přivolal archeology.

Opravdu pestrý poklad

Odborníci zjistili, že jde o takzvaný depot neboli poklad středověkých mincí. Místo a jeho okolí důkladně prohledali a kromě dalších mincí našli porušenou keramickou nádobku a kousky kůže, textilií a provázku. Bez laboratorního ošetření a konzervace by nálezu hrozilo nenávratné poškození.

Poklad byl podle odborníků uložen v 50. letech 15. století a zahrnuje pestré ražby české, rakouské, německé a uherské. Převažují nekvalitní drobné německé a rakouské mince, především feniky, a dále jde o stříbrné pražské groše z doby Jana Lucemburského, Karla IV. a Václava IV. Nejvíce vynikají dva zlaté uherské dukáty Zikmunda Lucemburského a Albrechta I. Habsburského.

Muzeum ocenilo příkladný přístup nálezce, díky němuž bylo možné prozkoumat ucelený mincovní nález, vypovídající o historických souvislostech poloviny 15. století na Podblanicku.

Klíčová slova: