„Prokletá“ EU: Miliardy z Bruselu pomohly Středočechům k obnově měst

Mladá Boleslav získala dotaci 19 milionů na stavbu krytého plaveckého bazénu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Středočeská města mohla díky dotacím z Evropské unie uskutečnit projekty za miliardy korun. Peníze radnice používaly asi nejvíc na investice ve školství a dopravě.

Ve středních Čechách byla v minulosti dávána za příklad města, jež umějí efektivně čerpat peníze z eurofondů, např. Vlašim na Benešovsku. Podle starosty Luďka Jeništy (Volba pro město Vlašim) se městu od vstupu do EU podařilo získat z různých dotačních titulů přes 700 milionů korun. Opravilo díky tomu spolkový dům, nádraží, zámek i zámecký park a historické centrum. V přidružených obcích vznikla nová kanalizace a vodovod, rybníky i městská zeleň byly obnoveny. "Těch projektů bylo hodně a byly to částky, které by město nemohlo nikdy zaplatit," řekl Jeništa.

Kritika EU navzdory dotacím pokračuje

Vadí mu ale složitá administrativa, která je s evropskými dotacemi spojena, obecně i přístup Bruselu k některým otázkám. "Samozřejmě vstup do unie byl pro Českou republiku velkým přínosem, ale jsou věci, které Evropská unie dělá špatně, kdy se snaží globálním způsobem zasahovat do věcí, které by měly zůstat v rukou jednotlivých států," dodal Jeništa.

Úspěšná je v čerpaní evropských dotací i Mladá Boleslav. Podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) uskutečnilo město díky evropským penězům od roku 2008 projekty za zhruba 2,5 miliardy korun. "To nejsou jen dotace, je to hodnota těch investic, protože tam je také naše spoluúčast," řekl Nwelati.

"Pokud bych měl hodnotit, jestli členství v EU má cenu, tak určitě má. Je dobře, že jsme součástí Evropské unie, neměli bychom odtamtud odcházet. Jediné, co bychom měli, je trošičku se snažit tu Evropskou unii změnit tak, aby nezasahovala v některých momentech legislativně do věcí, do kterých by zasahovat nemusela," uvedl primátor.

Nový bazén a obnova náměstí i divadla

Největším projektem v Mladé Boleslavi byla v posledních letech stavba krytého plaveckého bazénu za zhruba 250 milionů korun, dotace činila 190 milionů. Mezi další významné počiny se řadí oprava Ptácké ulice za 70 milionů, kde dotace pomohla částkou 51 milionů. Díky EU mohla Mladá Boleslav také oživit Staroměstské náměstí za 42 milionů korun, EU přispěla 85 procent. Téměř 27 milionů pak přišlo z unie na rekonstrukci městského divadla za 34 milionů.

V současnosti Mladá Boleslav čerpá peníze především na zateplování škol, letos půjde například o zateplení deváté základní školy za 77 milionů. "Dotace budeme čerpat i na stavbu dvou nových mateřských školek a na přístavbu technických učeben na dalších třech základních školách," řekla mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Mladá Boleslav se řadí mezi šest českých měst, která využívají nástroj IPRÚ. Jde o Integrovaný plán rozvoje území, kromě města zahrnuje také 17 okolních obcí. V IPRÚ má Mladá Boleslav nárok na 700 milionů z evropských peněz. Finance je možné využít na projekty v dopravě, sociálních věcech a ve školství. Město například nakupuje 21 městských autobusů, nainstaluje inteligentní dopravní systémy nebo postaví parkoviště.

Plánují utratit čtvrt miliardy 

Z IPRÚ je zatím rozhodnuto o dotacích ve výši zhruba 284,5 milionu korun. Zbylé peníze může město vyčerpat do konce roku 2021, podle Nwelatiho má již Boleslav připravené projekty i na zbylé peníze, vyčerpá tak celý objem dotace.

Na své záměry se snaží hojně čerpat evropské dotace také Kolín. Mezi největší projekty v posledních letech patří rekonstrukce autobusového nádraží za 60 milionů korun nebo oprava chrámu svatého Bartoloměje za zhruba 60 milionů, 90 procent nákladů pokryje dotace.

Klíčová slova: