Trumpova výhra nad senátem. Zbraně do Saudské Arábie se prodávat budou

Američané jako poslové fake news?
 

Velmi ožehavé téma řešili američní kongresmeni. Ti se pokusili zvrátit veto amerického prezidenta Donalda Trumpa o prodeji zbraní do Saudské Arábie. Motivace, která má mnoho rozumných důvodů, tak vyšumněla do prázdna...

Senát Spojených států nedokázal přehlasovat veto prezidenta Donalda Trumpa, kterým šéf Bílého domu odblokoval rezoluci bránící prodeji zbraní Saúdské Arábii. 

Kongres v polovině července přijal sérii rezolucí, kterými chtěl zabránit vývozu zbraní do Saúdské Arábie, což Trump minulý týden vetoval. Podle šéfa Bílého domu by zrušení plánovaného prodeje zbraní poškodilo globální konkurenceschopnost Spojených států i vztahy se spojenci na Blízkém východě. Už dříve prezident nutnost dodávek zbraní Rijádu obhajoval mimo jiné agresivním chováním Íránu. Zákonodárcům naopak vadil podíl Saúdské Arábie na válce v Jemenu či loňská vražda saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

V pondělí Senát hlasoval o prolomení veta, k čemuž byla ve 100členné komoře potřeba dvoutřetinová většina. Pro přehlasování veta zvedlo ruku 45 senátorů včetně pěti republikánů, 40 bylo proti a 15 se zdrželo.

Americké zákony ukládají prezidentovi, aby Kongres informoval o chystaných zbrojních kontraktech a dávají zastupitelům právo obchod zastavit. Prezident má ale zároveň možnost překonat odpor Kongresu prohlášením, že prodej zbraní je naléhavá záležitost diktovaná národními zájmy USA.