Archeologická senzace v Egyptě. Našly se starověké hrobky a vzácné artefakty

V Egyptě se náhodou objevil chrám
 

Být archeologem není takové dobrodružství jako ve filmech s Indiana Jonesem, ale i tak může jejich práce přinést neskutečné úspěchy. Radost v tomto oboru hlásí z Egypta, země, kde je archeologický ráj. O co konkrétně jde? 

Archeologové dnes ve středním Egyptě odhalili 16 hrobek, ve kterých byly nalezeny sarkofágy a další artefakty. Jde podle nich o hrobky kněží z egyptské Pozdní doby. 

Hrobky byly nalezeny v pouštní oblasti Túna al-Gabal nedaleko města Mínjá. Na místě byla už dříve objevena pohřebiště a katakomby s tisíci mumifikovaných ibisů a paviánů. Nově objevené hrobky podle archeologů pochází z let 664-399 před naším letopočtem.

Mužská mumie

Archeologové odhalili 20 vápencových sarkofágů s vyrytými hieroglyfy, pět dřevěných rakví, stovky amuletů a 10 000 modrých pohřebních soch. Víka sarkofágů mají tvar mužské mumie.

Podle Mustafy Vazírího z egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti jsou hrobky v dobrém stavu, stejně jako sarkofágy. Činitel se domnívá, že hrobky patřily kněžím Thovta, starověkého egyptského boha písma a moudrosti. Prohlídku podzemních pohřebních prostorů novinářům umožnilo egyptské ministerstvo pro starožitnosti.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch přitom tvoří významnou část egyptské ekonomiky.