Dobrovolníci uklidí Orlickou přehradu. Už se tam našlo mnoho zajímavých věcí

Orlická přehrada již odkryla mnohá překvapení. Nyní její dno zčásti uklidí dobrovolníci
 

Dobrovolníci se 5. a 15. února pustí do úklidu Orlické přehrady, která je nyní upuštěná kvůli přestavbě lodního výtahu. Na obnažených březích nádrže leží velké množství odpadu, který byl dříve schovaný pod hladinou. Cílem je využít času do opětovného napuštění přehrady a odstranit co nejvíc věcí, které do přírody nepatří.

Akci Ukliďme Orlík pořádá kromě ochránců přírody také Povodí Vltavy a Český rybářský svaz. Ve středu 5. února se vydají uklízet především zaměstnanci povodí, rybáři a ochránci na hůře dostupné úseky. Přidat se k nim mohou dobrovolníci z řad veřejnosti. Podle dostupných informací se již přihlásili zaměstnanci ČEZ, kteří si chtějí udělat dobrovolnický den, a hlásí se i další zájemci.

Uklízet mohou až tři stovky lidí

V polovině února se do úklidu zapojí široká veřejnost, kapacita je až 300 lidí. Na každý úsek se vejde určité množství dobrovolníků, rukavice a pytle budou zajištěny na místě. Úklid Orlíku má být podle pořadatelů "zahřívací akcí" k celostátní kampani Ukliďme svět, ukliďme Česko, jejíž hlavní úklidové dny jsou letos 4. dubna a 19. září.

Voda se vrátí na konci února

Díky poklesu Orlické přehrady se v minulých měsících dostaly nad hladinu jezy, zbytky elektrárny nebo mosty, které desítky let zůstávaly skryty u dna nádrže. Nádrž se má začít znovu napouštět ke konci února. Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006.