Konečně: Terasa na Budějovické má být opravena do srpna příštího roku

Otevřené obchody, ale vylidněná pasáž, tak to na Budějovické vypadalo dlouhé měsíce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavní město má připravený projekt rekonstrukce terasy nad stanicí metra C Budějovická a do konce listopadu plánuje požádat o stavební povolení. Na základě návrhu dohody s pražským dopravním podnikem (DPP), obchodním centrem DBK a Českou spořitelnou by měla být rekonstrukce hotova do konce srpna příštího roku. Terasa byla kvůli havarijnímu stavu loni v lednu dočasně uzavřena a minulé vedení města ji původně plánovalo zbourat.

Dosažení dohody se všemi zainteresovanými stranami byl podle radního náročný proces. "Je to výsledek mnoha měsíců jednání, kdy jsme dospěli k mnoha ústupkům a konsensu smluvních stran. Výsledkem bude konečně normální způsob údržby, správy a oprav cele dotčené lokality," řekl Jan Chabr.

Strany se dohodou zaváží respektovat v ní uvedené majetkové vztahy a nenapadat je u soudu. Samotnou pochozí terasu podle dokumentu vlastní pražský magistrát, který se zaváže ji udržovat a bezplatně zpřístupnit.

Snad to konečně vyjde

Dokument bude v nejbližší době schvalovat městská rada, poté by se měla dohoda podepsat. Následovat bude soutěž na zhotovitele rekonstrukce, který bude mít smluvní povinnost opravu stihnout do termínu uvedeném v dohodě, tedy do 30. srpna příštího roku. Město již s Českou spořitelnou a DBK podepsalo memorandum, dohoda představuje další krok, který již je právně závazný.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nebyla nikdy opravována a ani udržována. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je známý od roku 2010. Stavba navíc historicky nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních necelých šesti letech bylo vypracováno několik projektů na opravu terasy, ta se ale nikdy neuskutečnila.

DBK bylo vždy proti uzavření

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít loni 22. ledna. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale nakonec nechalo terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen.

Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Klíčová slova: