Lidé v Praze demonstrovali na obranu demokratických institucí

Protest byl klidný, trval zhruba dvě a půl hodiny
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Tisíce lidí se v neděli odpoledne sešly na Staroměstském náměstí v Praze na demonstraci, kterou svolal spolek Milion chvilek po nedávném zvolení někdejšího zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka ombudsmanem. Organizátoři na protestu upozornili na hrozbu rozkladu institucí, které mají kontrolovat pravidla a sloužit občanům. Projevili obavu zejména z možnosti ovládnutí veřejnoprávních médií politiky.

Protest byl klidný, trval zhruba dvě a půl hodiny. Na účastníky dohlížely desítky policistů, podle kterých se demonstrace obešla bez jakýchkoli incidentů. Protestující vyrazili z Hradčanského náměstí, v průvodu jich šlo několik stovek. Cestou se k nim ale přidávali další lidé a další stovky jich čekaly na Staroměstském náměstí.

Vystřídali se řečníci

Na náměstí přinesli demonstranti velkou židli s nápisem Demokracie, jejíž nohy měly představovat Soudy, Média, Vládu a Zákon. Pořadatelé na ní symbolicky předvedli, jak se celý demokratický systém zhroutí, pokud padne jeden z pilířů - nezávislá média. Organizátoři vyzvali lidi, aby pečlivě sledovali volby do mediálních rad veřejnoprávních institucí. Z výroků politiků totiž podle nich vyplývá, že se budou snažit získat vliv zejména v České televizi. "Buďme připraveni se v případě potřeby za instituce postavit," prohlásil předseda spolku Mikuláš Minář.

Další řečníci pak zdůraznili úlohu občanské společnosti. Například slovenský sociolog žijící v Praze Fedor Gál uvedl, že bez ní by nebyla možná změna a vítězství hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) ve slovenských parlamentních volbách.

Účastníci pochodu a demonstrace měli hesla namířená proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a nápisy jako "Rusko-čínské chování totalitou zavání", "Chceme jít cestou EU, ne Orbána, Kaczyńského cestou" nebo "Média politikům nepatří".

Rozklad a privatizace

Minář zmínil v úvodním proslovu nového ombudsmana Křečka, který chce podle něho bránit jen některá práva a jen práva některých občanů. Již dřív spolek uvedl, že Křeček popírá smysl instituce ombudsmana. Dále spolek vyslovil názor, že se státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládají a privatizují. Kromě ombudsmana a médií zmínil i antimonopolní úřad.

Klidný protest ukončila zpěvem státní hymny krátce před 18:30 operní zpěvačka Dagmar Pecková. Pěvkyně se účastní protestů spolku Milion chvilek pro demokracii od roku 2018.