Může se to týkat i vás: V uzavírání škol kvůli covidu chybí pravidla, jsou potíže

Pro děti z dvacítky škol začne školní rok později. Problém je ale v neexistenci pravidel
 

 

Vláda by podle školských odborů měla upřesnit pravidla pro uzavírání škol kvůli výskytu nákazy koronavirem. V současnosti mohou hygienici nechat školu při karanténě pedagogů otevřenou. Podle odborářů je to problém. Například v Praze poslali hygienici do karantény několik pedagogických sborů, ale rozhodnutí o uzavření škol nechali na ředitelích.

Podle odborů čelí nyní vedení škol i jejich zaměstnanci negativní odezvě od rodičů, kteří museli zůstat doma s dětmi bez ošetřovného, řekla zástupkyně školských odborů v Praze Eva Dvořáčková.

Jsou potřeba přesnější pravidla

Ministr školství Robert Plaga bude podle své mluvčí Anety Lednové požadovat zpřesnění pravidel pro rozhodování hygieniků po ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Podle Plagy by hygienici měli postupovat předvídatelně. Vojtěch v České televizi uvedl, že s Plagou věc dnes řešili. „Musíme najít nějaké společné řešení a zpřesnit ta pravidla,“ řekl. Podle něj se na zpřesnění pracuje společně s epidemiology. „Do pátku bychom to chtěli mít vydiskutováno, tak aby pravidla byla jasná a nebyly žádné pochybnosti,“ dodal Vojtěch.

Pět dní nestačí

Šéf školských odborů František Dobšík dnes zaslal Plagovi dopis, ve kterém ho upozornil, že některé školy v Praze musely kvůli karanténě pedagogů vyhlásit ředitelské volno. Ředitelské volno může trvat nanejvýš pět dní. Karanténa by měla být alespoň desetidenní.

Dvacítka zavřených škol

Podle spolku Pedagogická komora se v úterý při zahájení školního roku neotevřely asi dvě desítky z celkem 12 000 škol. Plaga uvedl, že je více než deset škol, které se neotevřely z rozhodnutí krajských hygienických stanic. V dalších podle něj o posunutí začátku školního roku rozhodli ředitelé. Kvůli nákaze mezi pedagogy zůstaly zavřené třeba ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích nebo Fakultní ZŠ Ped FUK v Praze 13. Všechny tři počítají předběžně se začátkem školního roku v pondělí 14. září.

Učit se nebo ne? 

Někteří rodiče se podle odborářů na pedagogy i zřizovatele zlobí, protože musí zůstat doma s dětmi a nemají nárok na ošetřovné. Potíž je podle odborů i s výukou na dálku, kterou chtějí uzavřené školy poskytovat. Pokud totiž hygienici sami o uzavření školy nerozhodnou, neplatí ustanovení zákona, že se žáci musí distančního vzdělávání účastnit. Někteří rodiče pak podle Dvořáčkové nadávají učitelům, že chtějí po dětech, aby se učily, když mají ředitelské volno. „Pokud by byla škola krajskou hygienickou stanicí uzavřena, tento problém by nenastal,“ napsal Dobšík v dopise ministrovi.

Jednotná pravidla pro hygieniky

Plaga o tom chce s Vojtěchem jednat v následujících dnech. „Budu chtít, aby ministerstvo zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice na území celé republiky postupovaly konzistentně,“ řekl. „Není možné ještě k těm povinnostem, které ředitelé škol mají, přidávat další povinnosti, které má plnit krajská hygienická stanice nebo praktičtí lékaři,“ dodal.

Jak je to s ošetřovným? 

Do řešení problému by se podle Dvořáčkové měla zapojit i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Odborářka podotkla, že bez ošetřovného musí být nyní s dětmi doma stovky rodičů a později by se podle ní mohl problém týkat mnohem více lidí. Ošetřovné se nyní dává z nemocenského pojištění ve výši 60 procent základu výdělku devět dnů na děti do deseti let. Aktuální návrh ministerstva práce počítá s tím, že by se vyplácelo po celou dobu případného uzavření tříd či škol. Podpora by měla být na školáky do 13 let. Podle Dvořáčkové to ale Maláčová měla řešit dřív. „To je všechno už pozdě, když některé školy máme zavřené,“ uzavřela. Premiér Andrej Babiš řekl, že úprava ošetřovného kvůli karanténě ve školách není teď urgentní a téma "není na stole".

KAM DÁL: Má váš pes problémy se sluchem? Otestujte ho doma dřív, než vyrazíte k veterináři.