Narozeniny tatíčka Masaryka. Prvnímu prezidentovi by bylo 170 let

T. G. Masaryk by dnes slavil 170 let
 

Kdo dlouho neviděl prezidenta Miloše Zemana, tak se blíží příležitost uvidět, v jakém je zdravotním stavu. Současnou hlavu státu však musíme upozadit, protože dnešní den patří bezesporu hlavně T. G. Masarykovi, bylo by mu totiž 170 let; a hned je několik událostí na tuto skutečnost vzpomenout.

Politici si připomenou 170 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Miloš Vystrčil dopoledne uctí jeho památku u hrobu v Lánech na Kladensku. Odpoledne se bude na Masaryka vzpomínat v jeho rodišti v Hodoníně, kde se představitelé Jihomoravského kraje a Senátu setkají s členy Masarykovy rodiny ze Slovenska.

Pietní akt na lánském hřbitově začne za účasti politiků v 10:00. Tamní muzeum T. G. Masaryka pak po 13:00 zahájí výstavu "TGM to nikdy nebude mít lehké", kterou k výročí Masarykova narození připravil Ústav pro studium totalitních režimů.

Setkali se s Masarykem

Ve zhruba stejnou dobu se v Masarykově muzeu v Hodoníně setkají zástupci slovenské rodiny někdejšího prezidenta s vedením města a prohlédnou si novou výstavu "Setkali se s Masarykem". Následně je naplánováno od 15:30 shromáždění u Masarykova pomníku na náměstí 17. listopadu. Vedle členů Masarykovy rodiny se ho zúčastní předseda Senátu Vystrčil nebo hejtman Bohumil Šimek.

Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel 14. září 1937 v Lánech, kam coby hlava státu začal jezdit od roku 1920. Tamní zámek byl vybrán jako letní sídlo prezidenta Československé republiky v roce 1919.