Pozor na zmrzlinu, kterou kupujete: Hygiena u poloviny odhalila enterobakterie

Po některé zmrzlině vám může být špatně
  |   zpráva

Před začátkem letní sezony se zaměstnanci odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje zaměřili na kontrolu kvality zmrzlin. Do konce května odebrali celkem 108 vzorků zmrzlin, jak točených, tak kopečkových a z nich bylo laboratoří vyhodnoceno 60 jako nevyhovujících.

Zkoumané zmrzliny totiž obsahovaly enterobakterie, které mohou citlivým jedincům způsobit závažné zažívací obtíže.

Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje. „V případě zmrzliny kopečkové je to pak nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít,“ potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Čeho si všímat u obsluhy?

Důležité podle ní také je, aby obsluha ideálně nosila jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

KAM DÁL: Sofinka ze seriálu ZOO má showbyznys v krvi díky rodičům: Školu a natáčení zvládám na pohodu, říká Adélka Hesová (7).

Klíčová slova: