Rikši musí zmizet z centra. Praha se zbaví některých populárních vozítek

Půjde hlavně o prostory Václavského a Staroměstského náměstí a také Karlovy ulice
 

Pražský magistrát nechá na základě právní analýzy z centra metropole odstranit rikši, které majitelé provozoven neoprávněně využívají jako reklamní nosiče. Městu se dlouhodobě nedařilo přimět majitele k odstranění na základě zákona o pozemních komunikacích, památkového zákona ani městského nařízení o regulaci reklamy. Nyní chce na základě doporučení právníků využít ustanovení občanského zákoníku o tzv. svépomoci.

Zákoník stanovuje, že "každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě".

Asi to půjde rychle

To je podle radního města pro majetek Jana Chabra (TOP 09) i tento případ, kdy se samosprávě nedaří zajistit dodržování pravidel běžnými prostředky. Postup odstranění svépomocí se má týkat jenom těch případů, kdy nemá majitel k jejich umístění na veřejném prostranství právní oprávnění.

Schválený dokument se týká konkrétně rikš, které se nacházejí na Václavském a Staroměstském náměstí a v Celetné a Karlově ulici. Ty by měly zmizet v nejbližší době. „Předpokládáme, že začneme v příštích týdnech,“ řekl Chabr. Dodal, že stejně plánuje město postupovat v jiných obdobných situacích.

Město se ještě jednou pokusí o domluvu

Podle schváleného dokumentu bude magistrát postupovat tak, že v případě neoprávněného umístěného předmětu podá podněty k příslušným úřadům stejně, jako to činil doposud. Nebude však čekat na výsledky řízení a sám kontaktuje majitele s výzvou o odstranění v přiměřené lhůtě, například sedmi dní.

Součástí výzvy bude i upozornění, že jinak město předmět odstraní svépomocí. Pokud vlastník nevyhoví, magistrát věc odstraní, uskladní a majitele vyzve k převzetí. Součástí postupu je i podání jedné nebo více žalob na vlastníka.

KAM DÁL: Elixír mládí není žádná alchymie. Jaký je opravdový recept na dlouhověkost, prozradil uznávaný neurolog.