Těžké chvíle pro drogově závislé. Končí pomoc ve středních Čechách

Starších uživatelů drog rok od roku přibývá
 

Ve středních Čechách končí kvůli nedostatku peněz některé služby pro drogově závislé. Zavírají se ambulance provozované obecně prospěšnou společností Magdaléna v Berouně a Vlašimi. Podle odborníků se situace může ještě zhoršovat. Hejtmanství tvrdí, že výdaje na protidrogovou politiku naopak rostou.

Péče o závislé a protidrogová prevence se financuje z více zdrojů, dotace rozdělují úřad vlády, ministerstva práce, školství či zdravotnictví a podílejí se i kraje a města. Ve Středočeském kraji se podle Jiřího Zatřepálka z Magdalény věnují prevenci a léčbě závislých čtyři poskytovatelé služeb a všem byla letos dotace kraje snížena celkem o sedm milionů korun. V polovině roku skončila organizace, která se věnovala protidrogové prevenci na základních a středních školách.

Asi tři miliony podle Zatřepálka chybí na ambulantní léčbu a takzvanou substituci, tedy podávání například metadonu lidem závislým na heroinu.

Ke konci října se zavře poradna pro závislé v Berouně, ke konci roku ve Vlašimi. "Likvidace jedné použité stříkačky stojí deset korun. Léčba člověka se žloutenkou až 500 000 korun za rok," poukázal Zatřepálek na možná rizika šíření infekčních nemocí.

Miliony?

Hejtmanství namítlo, že rada kraje před dvěma týdny rozhodla o poskytnutí 1,6 milionu korun na financování primární prevence a vzdělávání zaměstnanců v oblasti adiktologie, z toho Magdaléna má získat 700 000 Kč.

Dále budou radní 31. října jednat o rozdělení 2,6 milionu korun na dofinancování protidrogové prevence. Z této částky má Magdaléna dostat milion korun. Oba návrhy musejí ještě 25. listopadu schválit zastupitelé. Další peníze byly podle kraje letos vypláceny například i z fondu sportu, volného času a primární prevence.

Nedostupnost služeb má podle odborníků dopady i na to, jestli se je závislí rozhodnou využívat. "Dostupnost péče je naprosto limitující pro to, jak bude účinná," řekl Petr Nevšímal z Adiktologického centra Mělník.

Pokud musí na přijetí do léčebny či ambulantní péče klient čekat měsíce, často odhodlání ztratí. Dostupnost ambulantní péče je navíc podle něj zásadní pro úspěšné pokračování abstinence po propuštění z ústavní léčby.

Málo lidí...

Podle radního pro zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) bylo v roce 2017 ve středních Čechách poskytnuto na protidrogovou politiku z krajských peněz 17,9 milionu korun a od jednotlivých obcí 4,5 milionu, tedy celkem 22,4 milionu Kč.

Loni to bylo 20,5, respektive 5,5 milionu, tedy dohromady 26 milionů Kč. Podle Bezděka tento trend pokračuje i letos. Od příštího roku chce hejtmanství kvůli větší transparentnosti část prostředků poskytovat prostřednictvím nově zřizovaného fondu prevence.

Ve středních Čechách působí sedm adiktologických ambulancí, pečují asi o 1 500 závislých. Centra pro substituční léčbu jsou v Kolíně a Mělníku, využívá je asi 120 lidí. Méně peněz plánuje dát na protidrogovou prevenci v příštím roce také stát. Podle dřívějšího vyjádření národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové by se více měly zapojit jak zdravotní pojišťovny, tak kraje a obce.

Klíčová slova: