V Praze by mohla z Holešovic vyplout vodní tramvaj, zamíří i do olympijského parku

Má to smysl, nebo jde jen o plýtvání penězi?
 

V Praze by mohla začít fungovat takzvaná vodní tramvaj, tedy lodní linka se zastávkami zapojená do systému MHD. Plula by v úseku mezi Bubny-Zátory a Podbabou. Zkušebně by mohla vyplout v příštím roce při letních olympijských hrách v úseku mezi Nádražím Holešovice a plánovaným olympijským parkem v areálu klubu Olymp.

O projektu takzvané vodní tramvaje se mluvilo již v minulosti, nikdy ale nebyla zprovozněna. "Důležité je, že tomto úseku (z Bubnů-Zátor po Podbabu) nejsou žádné plavební komory, do kterých by musela vplout. Pokud by tam byly, její provoz by samozřejmě neměl význam. V tomto úseku už navíc jsou místa vhodná pro přistání," řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová.

Pomohla by cestujícím do zoo

Na trase by bylo několik zastávek rozmístěných nejen na levém holešovickém, ale také na pravém břehu. Kde přesně by byly, zatím není jasné. Jak v Holešovicích, tak na protějším břehu v Karlíně je plánována na Rohanském ostrově výstavba. "Propojila by tak místa, která jsou MHD těžko přístupná a nejen místním by zkrátila cestování. Vodní tramvaj funguje velmi dobře například v Kodani," vysvětlila Burgerová.

Vodní linka veřejné dopravy by také ulevila cestování do zoologické zahrady v Troji. Lidé by tak nemuseli jezdit od stanice metra Nádraží Holešovice autobusy, které bývají přeplněné, ale mohli by plout po řece.

Zkouška do olympijského parku

Provoz vodní tramvaje by radnice ráda vyzkoušela v příštím roce při letních olympijských hrách. Podle Burgerové totiž zamýšlí Český olympijský výbor vybudovat v areálu Olympu ve Stromovce pro veřejnost olympijský park. "Je to hezké místo, ale špatně dostupné veřejnou dopravou. Myslíme si, že by se to při této akci mohlo otestovat," doplnila místostarostka. Kromě lodi by k parku měla podle požadavku radnice jezdit z Nádraží Holešovice také speciální autobusová linka.

Pražští radní letos v květnu zadali vypracování studie vodní tramvaje v hlavním městě. Městu by dokument měl dát odpověď, čím by tyto nové lodní spoje prospěly MHD a v jakém intervalu by pluly. Studie by měla být hotová do konce letošního roku.