Voda na Orlíku je plná sinic, jinak se ve středních Čechách dá stále koupat

Pracovníci středočeské Krajské hygienické stanice
 

V pondělí 13. července Krajská hygienická stanice provedla kontrolu jakosti vody na většině středočeských koupališť, kde je voda kvalitní. Vodní nádrž Orlík je stále plná sinic. 

Kvalita vody se i přes ochlazení nezlepšila, nicméně se ani nezhoršila. Nyní se tedy lze na většině koupališť ve Středočeském kraji bez problémů vykoupat, až na pár výjimek.

Orlická vodní nádrž na Příbramsku v tuto chvíli v lokalitách Popelíky a Lavičky hlásí kvalitu vody na stupni 3. To znamená, že voda má zhoršenou jakost a vyskytují se v ní sinice. Stupeň 3 platí i pro písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde rovněž voda trpí vysokým obsahem sinic. Hygienici doporučují se po koupání ve vodě se zhoršenou jakostí vždy osprchovat. 

Stupeň číslo 4 (voda nevhodná ke koupání) stále platí v lokalitách Podskalí a Trhovky na vodní nádrži Orlík. Zde je voda nevhodná ke koupání již od začátku června. Koupání zde není doporučeno osobám se sníženou imumitou, malým dětem a těhotným ženám. 

Příští týden proběhne další vzorkování na místech se zhoršenou jakostí vody. Kvůli očekávaným tropickým teplotám s nedostatkem srážek nelze očekávat významné zlepšení jakosti vody. Zlepšení může nastat v případě, že by přišly bouřky. Výsledky nových rozborů budou zveřejněny na konci následujícího týdne.

 

Čtěte dál