Řidiče čeká v Berouně problém: Parkování zdarma už nebude

V Berouně můžete zatím parkovat zdarma v areálu kasáren. Ale jak dlouho?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Berouňáci i návštěvníci okresního města přijdou brzy o parkování zdarma v areálu bývalých kasáren. A to je celkem velká komplikace, protože to stále ještě je velmi oblíbené místo. Hledá se náhrada, nebo chce radnice vydělávat? Kde tedy odstavit auto?

Parkování v Berouně bude od konce tohoto roku nejenom pro místní velkým oříškem. V listopadu totiž skončí možnost zaparkovat v areálu bývalých berounských kasáren za Komunitním centrem. Na něj se vejdou čtyři stovky aut. Důvodem je připravovaná výstavba bytů.

V říjnu se začnou kácet stromy

Firma Beroun Hills bude v areálu budovat nové bydlení, už má vydané povolení na kácení stromů. S tím se má začít v říjnu a v té době se začne omezovat parkování v dané lokalitě. Nyní pokračuje výběrové řízení na vlastní výstavbu, kterou chce společnost zahájit také ještě letos.

Řidiči kromě parkoviště v bývalých kasárnách mohou zdarma nechat své auto ještě v ulici U Archivu a na bývalém autobusovém nádraží.

Parkovacích míst je v blízkosti historického centra už teď poměrně málo. Řidiči kromě parkoviště v bývalých kasárnách mohou zdarma zaparkovat v ulici U Archivu a od loňského roku také na parkovišti na bývalém autobusovém nádraží. Ale to je nejspíše dočasné. Vypadá to tedy, že bude třeba sáhnout do peněženky.

Parkoviště bylo i pro turisty

Berounská radnice po uzavření parkoviště u Komunitního centra bude muset řešit zásadní problém. Auta tam totiž nechávali nejen místní obyvatelé, ale především návštěvníci, protože jinde se musí platit.

"Areál s parkovištěm je v soukromém vlastnictví a město mělo s firmou dohodu, že tam budou moci řidiči zdarma parkovat do doby, dokud to bude možné," sdělila Petra Lišková z městského úřadu v Berouně. Ale možné to nemusí být třeba už za dva týdny.

Místostarosta Berouna Michal Mišina připomněl, že zmíněná parkovací plocha v prostoru bývalého vojenského autoparku není v majetku města. "Celá tato plocha je již roky připravena pro developerský  projekt, jehož realizace se letos v listopadu započne přípravnými pracemi. Na této ploše umožnil developer dočasně parkovat. Tato možnost koncem října skončí. Parkovacích ploch je v okolí dostatek - parkoviště v kasárnách a parkovací dům, aby výpadek těchto míst nahradil. Tato místa jsou zpoplatněná, což se nebude některým řidičům zamlouvat. Ceník je na internetu a pro dlouhodobé parkování se jedná o částky 9 až 10 tisíc korun ročně. Není to mnoho, ale vzhledem k tomu, že na zmíněném parkovišti odstavují auta lidé, kteří dojíždí za prací do Berouna a Prahy, je ta částka přiměřená. Bude záviset na reakci lidí kam svá auta budou parkovat po uzavření zmíněné plochy. Pokud obsadí místa určená primárně pro obyvatele okolních domů, budeme nuceni přistoupit k nepopulárním krokům, jako jsou například modré zóny a podobně. Náhradu tohoto parkoviště vidíme hlavně v novém parkovišti P+R, které připravujeme v lokalitě Na Podole," upřesnil místostarosta.

Podobně jako v jiných městech to už brzy může vypadat i v Berouně - na placených místech se volno najde, ale tam, kde je to zdarma, je problém najít mezeru mezi zaparkovanými vozy.

Ve městě je také v provozu parkovací dům. Zde je možné zaplatit si měsíční, čtvrtletní i celoroční parkovací kartu, její cena se pohybuje až do deseti tisíc ročně. Ale radnice se snaží najít i další řešení, konkrétně v areálu bývalých kasáren. Uvažuje se o vybudování nového náhradního parkoviště s kapacitou 380 míst v lokalitě Na Podole, kde vyjde celodenní parkování jen na dvacet korun.

Radnice to bude hlídat

Město po zrušení parkoviště v areálu kasáren počítá s tím, že se pak řidiči budou snažit najít volná místa kdekoliv po městě, a proto se chystá kontrolovat dodržování pravidel.

Ona i platba za parkování v Berouně je celkem zajímavá. Znáte to, když se blížíte k parkovišti a najednou zjišťujete, zda u sebe máte drobné nebo vůbec nějakou hotovost? To v Berouně nepotřebujete. Na parkovištích lze totiž platit platební kartou nebo aplikací ClickPark v mobilu. Tu lze stáhnout do telefonu.

Tento způsob platby se osvědčil a zvláště návštěvníci vyrážející na cestu do Berouna už si na něj zvykli. "Jezdím tam služebně tak jednou týdně a tenhle způsob placení mi vyhovuje," říká Petr Kozák z Příbramska. "Používám kartu na zaplacení, ale moji obchodní partneři mají aplikaci v telefonu. Ta je dokonce upozorní na to, že jim končí zaplacená doba parkování, a tak si jednoduše zase mobilem zaplatí další čas."

Parkování řeší i jiná města v regionu

S nevyhovující kapacitou parkovišť bojují i radní v Příbrami. Před časem se otevřelo několik menších parkovišť ve městě a nyní má radnice na stole projekt na vybudování parkovacího domu. Od toho si radní slibují uvolnění parkovišť v centru města. 

Nebude stát ale poblíž nemocnice, jak bývalá radnice plánovala, ale u autobusového nádraží naproti finančnímu úřadu. Nyní v září radní slibovali, že podají žádost o dotaci v rámci výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Většina peněz by měla být pokryta právě z dotace Evropské unie ve výši maximálně 90 procent nákladů.