Tramvají z Prahy do Zdib? Stavět by se mohlo začít v roce 2022

Je opravdu reálné, aby se tramvají jezdilo do Zdib, Jesenice apod.?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tramvajová trať mezi Prahou a Zdiby by se mohla začít stavět v roce 2022, příprava podle středočeského krajského úřadu postoupila. Další tramvajové trati povedou z Prahy do Čestlic a Jesenice.

Středočeští krajští radní tento týden rozhodli o zahájení investorské přípravy akcí, které s budováním tratí souvisejí. Například v případě trati z Kobylis do Zdib proto může začít proces hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (takzvaný posudek EIA).

Středočeská krajská správa a údržba silnic jako investorská organizace hejtmanství také začne ohledně linky do Zdib jednat se zástupci Dopravního podniku hlavního města Prahy a zástupci pražského magistrátu o koordinaci společných prací. "Pro tuto tramvajovou trať se Středočeský kraj pokusí zajistit dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) nebo případně jiného vhodného dotačního zdroje," informuje Helena Frintová z krajského úřadu.

Dočká se cestující?

Přiblížit by se měla i výstavba tratí do Čestlic a Jesenice, kde se připravuje aktualizace zásad územního rozvoje, což je jeden z podkladů pro plánování staveb regionálního i nadregionálního významu. Trať do Čestlic by měla vést z Opatova (případně z Hájů), do Jesenice by se mělo jezdit přes Vestec z Depa Písnice.

Středočeské tramvajové tratě kopírují trasy, které patří mezi dopravně nejvytíženější, jejich vznik by tak měl ulevit silnicím. Kromě snadnějšího, bezpečnějšího a plynulejšího cestování by podle krajského radního pro dopravu Františka Petrtýla z hnutí ANO také šlo o ekologické řešení.